Skoleboller neboli norské sladké školní houstičky jsou pro mě vlastně takovou srdcovkou. V Norsku, kde jsme trávili spoustu času, je najdete v každém obchodě nebo kavárně.

Upřímně si nedovedu představit, že bych skolleboller zadělávala dennodenně, nebo se jimi krmila z obchodu. Jde totiž o velmi poctivou a sytou sladkou lahůdku spíše za odměnu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skoleboller – norské sladké školní houstičky

Ingredience na skoleboller

Množství: 12 pěkně velkých nebo 16 ideálních kousků

Na základní těsto

600 g hladké mouky
350 ml mléka
100 g másla
1 čerstvé droždí (42 g) nebo 1 sáček sušeného
100 g cukru`
2 lžičky mletého kardamonu
1 lžička jedlé sody
1 sáček vanilkového cukru

Vanilkový krém
500 ml polotučného mléka
3 žloutky M
1 celé vejce M
100 g cukru
1 lžička kukuřičného škrobu (10 g)
1 lžíce vanilkového aroma popř. jeden pytlík vanilkového cukru popř. jeden vyloupaný vanilkový lusk

Na ozdobení
1 vejce M. na potření
200 g nastrouhaného kokosu
200 g moučkového cukru
2–3 lžičky vody


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 120 minut

Zakládáme těsto

Začneme rovnou tím „nejobtížnějším“, což je příprava základního těsta, které nám potřebuje vykynout.

Do mísy si připravíme mouku společně s cukrem, vanilkovým cukrem a také mletým kardamonem, troškou jedlé sody a dobře promícháme.

V prostředku si vytvoříme důlek, do kterého přidáme mléko společně s rozpuštěným máslem. Teplota by neměla mít více než příjemně vlažná.

Do této vodní lázně nadrobíme droždí a vařečkou vytvoříme takové příjemně tekuté blátíčko a to smícháním tekuté složky s trochou moučné.

Takto necháme 10 minut odpočívat, aby nám mohl vzejít kvásek.

Poté vypracujeme pružné těsto, které by nemělo lepit na stěny mísy. Těsto vypracovávejte klidně deset minut a pomozte si robotem, pokud máte.

Poté jej přikryjeme utěrkou nebo ještě lépe potravinovou folií, kterou na pár místech propíchneme, a necháme dalších přibližně 90 minut na teplém místě kynout. Těsto zdvojnásobí objem.

Vanilkový krém

Abychom zbytečně neztráceli čas, tak si mezi tím, než nám těsto vykyne, připravíme vanilkový krém. V rendlíku si metličkou dobře promícháme všechny ingredience – žloutky, celé vejce, cukr, mléko, škrob a také vanilku. Vanilku můžeme dát buď v podobě vyloupnutého vanilkového lusku nebo pytlíček vanilkového cukru popřípadě vanilkové aroma.

Pomalu je za stálého míchání přivedeme k varu. Směs nám krásně zhoustne a vlastně není potřeba ji dlouho vařit. Stačí 1–2 minuty od prvního zabublání.

Poté ji potravinářskou folií ještě teplou zakryjeme a to tak, aby se nám folie dotýkala přímo krému. Zabráníme tak tomu, aby se na něm udělal škraloup. Takto ho můžeme nechat na pospas a pokračujeme dále.

Tvarujeme bochánky

Těsto si přendáme na pomoučený vál a nakrájíme ho na 12 nebo 16 dílů. Ty si dlaněmi lehce vytvarujeme do bochánku a skleničkou v nich lehce vytlačíme prostor pro krém. Prsty jej ještě můžeme uhladit a lehce prohloubit a plníme krémem.

Krém buď můžeme přidávat po lžicích, nebo si můžeme pomoci cukrářským sáčkem.

Troubu si mezitím rozpálíme na 210°C a bochánky v nich pečeme přibližně 10–15 minut do zezlátnutí. Nezapomeňte je před samotným pečením ještě pomazat rozšlehaným vajíčkem – jen okraje, krém ne.

Zdobíme

Bochánky si necháme lehce vychladnout a mezitím si můžeme připravit cukrovou polevu.

V misce si promícháme moučkový cukr společně s troškou vody. Začínejte klidně na jedné lžíci a postupně přidávejte. Metličkou mícháme, dokud nám nevznikne lehce tekutá krémová směs.

K ruce si také připravíme talířek se strouhaným kokosem.

Vezmeme bochánek do ruky a jeho okraje nejprve namočíme do cukrové směsi, a poté do kokosu.

Máme hotovo. Je to naprostá lahůdka a pokud jste se rozhodli, že ji budete dětem servírovat jako sváču do školy, tak to bude teprve dílo!

Pokud byste chtěli ohledně svačinek poradit ještě víc a hledáte na ně inspiraci, nutně potřebujete naši Velkou svačinkovou bichli se 190 recepty na sváči.

Ať Vám tato norská klasika chutná, stejně jako vždy chutnala nám – Pája