Máslové – marcipánové sušenky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/maslove-marcipanove-susenky/
Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.
Jelikož jsem osoba zvídavá, říkala jsem si, že by bylo fajn si máslové sušenky zkusit někdy připravit doma. Není nad to, když víte, jak si takovou lahodu připravit kdykoli a krom toho on je to i bezva jedlý dárek 🙂 (Ať už tedy pro vás samotné, nebo třeba k Vánocům nebo jiným příležitostem). A co když už k tak velké dobrotě jako máslovkám přidáte marcipán? To je teprve jízda!
Tento recept je sponzorovaný firmou Dilna3d.cz.
Ingredience na máslovo - marcipánové sušenky
Množství: 1 hojně zaplněný plech150 g másla
25 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 žloutek
250g hladké mouky
100 g marcipánové hmoty
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava není nijak složitá, ale jako poměrně namáhavé shledávám vypracování těsta, pokud by to měl člověk šmudlat v ruce. Lepší v robotovi (třeba Promesso z mé recenze) nebo v nějakém ručním míchači, který se hned nerozpadne. Pojďme se podívat na těsto.
Vypracování těsta
Do mísy si nechte povolit na kousky nakrájené máslo. Jakmile změkne (lifehack a neodsuďte mě – nebyl čas ztrácet čas, takže jsem vzala fén a prostě jsem to rozměkla nahřátím horkým vzduchem) vyšlehejte ho do pěny.
Do másla přidejte žloutek, cukr, vanilkový cukr a nakrájený marcipán. Opět dobře promíchejte či v ručně prohněťte.
Pak už jen postupně přimíchávejte mouku. Těsto bude spíše sypké a je možné, že se bude rychle drolit. Nezoufejte, je to v pořádku. Sušenky z něj budou skvostné a budou držet pohromadě.
Já jsem v robotu narazila na to, že množství těsta je spíše menší, takže jsem ho musela ze stěn stírat, aby se opravdu dobře prohnětlo. Šolíchalo se mi to tak po dně mísy, ale strohou podpory stěrky to byla paráda. Těsto vám dost pravděpodobně nebude držet pohromadě jako mně, což ale nevadí. Prostě jen jen stlačte do kuličky nebo válečku a nechte ho v lednici 30 minut uležet.
Jdeme se válet
Těsto vyndejte z lednice a na pomoučeném válu si vyválejte placku cca 4-5 mm vysokou. Opět asi narazíte na to, že se bude těsto drolit, ale to nevadí. Pomozte mu se spojit rukama a ono vám bude vděčné a odmění se krásnými sušenkami.
Vykrajujeme stylově
Jídlo je pro mě potěšení a radost. Takže jsem vykrajovala velmi stylově. Mrkněte na fotku 🙂 Máte? Zde patří velké zatleskání packami firmě Dílna3d.cz, která pro mě vytvořila na míru tato super Čubí pejsková vykrajovátka. Byla jsem zvědavá, jak si poradí s poměrně složitým logem a jak pak samotné vykrajovátko bude fungovat a co na to upečená sušenka. Výsledek můžete posoudit sami. Za mě je to paráda a jsem dojatá, jaké krásné sušenko-pejsky máme. Krom toho vykrajovátka jsou vyrobena z takzvaného PLA plastu. Ten je vyroben z biomasy, přesněji z kukuřičného škrobu a je zdravotně nezávadný. Další plus.
Pokud si taky potrpíte na podobné radosti, tak se mrkněte na stránky Dilna3d.cz, kde najdete super hezká vykrajovátka pro všechny možné příležitost, ale taky vám vyrobí vykrajovátko podle vašich představ – stejně jako to naše 🙂
Jedeme dál.
Z těsta vykrojíte sušenek cca na jeden tip ťop plech. Pečeme je při teplotě 180°C v troubě (horkovzdušná snese 160°c) do zrůžovění. Poté aspoň chvilku počkáme, ať si neopaříme zobák (jako já). Sušenky jsou krásně křehké, ale zároveň dobře drží a pokud je budete chtít dát jako dárek, tak počítejte s tím, že vydrží tak ty 2-3 týdny max.
Dobrou chuť
Čubinka
PS. Pro další sladké dobroty mrkni sem.
Líbí se vám recept na máslovo - marcipánové sušenky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, Hladká mouka, marcipán, máslo, vanilkový cukr, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.