Při vaření se držím jen pár základních pravidel, která jsou mi posvátná. Jedním z nich je, že jídlo připravujeme z dobrých a pokud možno čerstvých surovin, což zrovna u ryb jakéhokoliv druhu platí dvojnásob. Pstruh na másle není vyjímkou.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Rybí zahradou.


Praotec Čech asi nebyl největším milovníkem ryb, když se zahnízdil uprostřed Evropy, kde k moři daleko a tedy mořských plodů nedostatek. Je tedy potřeba si vystačit i s tím málem, co tu máme a vážit si ryb, které nám tu prosperují. Pstruh je právě takovým hezkým příkladem ryby, které, když je čerstvá, stačí jen opravdu drobné dochucení a skvělý pokrm je na světě. My se podíváme na zoubek klasice v podobě pstruha na másle.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh na másle

Ingredience na pstruha na másle

Množství: 4 porce

4 pstruzi (cca 300 g na porci)
1 špetka soli
2 lžíce másla (cca 50 g)

K dochucení citron


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Pstruh na másle je naprosto základním receptem, jak si vlastně nejen pstruha připravit. A věřte, že i obyč máslo a troška soli jsou v kombinaci s kvalitní rybkou dostačující. Vřele doporučuji Rybí zahradu, kde chovají ryby a zároveň pěstují rostlinky za pomoci akvaponického recirkulačního systému. Že nevíte, co to je? Já taky nevěděla. Velmi zjednodušeně – ryby se chovají v kádích a voda z kádí se pak dál používá na zavlažování rostlin… A tak pořád do kola. Vše se ale dozvíte přímo u nich na webu. 🙂

A teď už k přípravě samotné

Připravujeme pstruhy

Vezměte si pstruhy, opláchněte je vodou a usušte. Posolte je jak zvenčí, tak z vnitřku a dejte je na pánev s rozpuštěným máslem. Já je smažím tak přibližně 4 minuty po každé straně – ale tady spíše záleží na tom, až se začnou kůstky lehce oddělovat od kůže a maso chytne čistě bílý či růžový nádech – podle druhu pstruha. Na pstruhovi se vytvoří krásná zlatá kůrka, která rozhodně stojí za ochutnání.

Úplně parádní přílohou jsou dobré vařené brambory například s pažitkou nebo petrželí nebo i nějaký dobrý zeleninový salát. Citrón být může, ale nemusí… Bez něj aspoň lépe vynikne chuť dobré ryby.

Nezapomeňte, že v jednoduchosti je mnohdy daleko větší krása než ve složitém a překořeněném receptu.

Pája

Jako parádní přílohu doporučuji zeleninový salát s opečným chlebem.