U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Slovník spisovného jazyka českého rozhudu definuje jako tvarohovou pomazánku kořeněnou paprikou apod. Stejně tak Etymologický slovník jazyka českého. Zajímavější definice je pak od Josefa Jungmana, který používá také termín hudlanina od slova hudlati, tj žvanit. A tady se dostáváme ještě dál. Jihočeské rozhudnouti se – posaditi se ze široka, rozplesknouti se a jsme u toho – hudlanina = tlustá žena.

Troška toho pátrání a hned máme jasno v tom, co jíme!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rozhuda – tvarohová pomazánka

Ingredience na pomazánku rozhuda

Množství: Pro 4 strávníky

1 tvaroh (250 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
½ cibule (40 g)
1 lžíce pažitky (10 g)
Jarní cibulka (35 g)
1 střední kyselá okurka (15 g)
½ červené papriky (70 g)
Sůl (cca 5 g)
1 lžíce mléka (5 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Jak na rozhudu?

Příprava této pomazánky je velmi jednoduchá.

Smíchejte dohromady tvaroh s trochou mléka (to tvaroh pěkně zjemní) a přidáte pažitku (ta prostě nesmí chybět), klidně i jarní cibulku, jednu kyselou okurku, červenou papriku koření a polovinu červené papriky – rostliny. Promícháte, osolíte a je to!

Doporučuji k vařeným bramborám na loupačku nebo prostě jen namazat na chleba.

Dobrou chuť
Pája