Každý určitě máte takové to svoje jídlo, které se vám pojí k nějaké události nebo osobě, takový ten srdeční recept.

Jedním z takových srdcovek je pro mě vepřová pečeně se švestkami, která se mi pojí s naší Juci. Ta je naprosto skvělou kuchařkou s nezaměnitelným rukopisem v kuchyni.

Proto rovnou říkám (teda vlastně píšu), že se mi ani jednou nepodařilo vepřovou pečeni se švestkami připravit tak skvěle, jako to dělá ona. Jednou jsem se jí pletla pod ruce a snažila se zachytit každé koření, které do toho dává. Nicméně všechno dělá tak rychle a automaticky, že to se prostě postihnout nedá. Takže tento recept je vlastně spíš taková snaha o zachycení nedostižného originálu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřová pečeně se švestkami

Ingredience na vepřovou pečeni se švestkami

Množství: 4 porce

800 g vepřové pečeně
150 g plátků anglické slaniny
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového bujonu (popř.vody)
80 g sušených švestek
5 g soli
50 g másla (2 hrudky)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 85 minut

Příprava

Na přípravu budete potřebovat kus vepřové pečeně, kterou si očistěte od přebytečného tuku a blanek.

Nožem do ní provrtejte dírky, do kterých napchejte sušené švestky, jak jen to půjde. Celou pečení osolte a opepřete a zprudka opečte na rozpuštěném másle.

Když se pečeně na pánvi zatáhne, vyjměte ji a celou ji obalte v anglické slanině. Bacha na spálené prsty a na to, že je to docela piplačka, protože mně ty plátky anglické slaniny vždycky naprosto pekelně podkluzují. Úplný ideál je celou pečeni převázat provázkem, aby na ni slanina držela.

Pečeni pak dejte do trouby předehřáté na cca 180°C, ale ještě před tím ji podlejte sklenkou bílého vína a stejným množstvím zeleninového bujonu. Pokud se vám bude zdát, že se sosík moc rýchle odpařuje, tak přilejte bujon i během pečení. Ještě na vrch přidávám oříšek másla, aby to bylo celé takové jemnější. Pokud po ruce nemáte zrovna dobrý zeleninový bujon, použijte klidně i vodu.

Pečte přibližně 60-70 minut – opět záleží na velikosti masa, které koupíte. Já jsem dostala teploměr na maso, tak je to snadnější. Úplně upečené maso by mělo mít teplotu 80°C.

Jakmile je pečeně hotová, nechte maso ještě chvilku po tom žehu vydechnout.  a servírujte například s bramborami nebo rýží.

A jaký je váš srdeční recept?
Pája