Kuřecí paličky v cibuli se řadí mezi jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Jde o naprosto základní recept, ke kterému potřebujete minimum ingrediencí, co ale dokážou hotový kuřecí zázrak.

Zkaramelizovaní cibulka a křupavé kousky kuřete s dobrým chlebem jsou prostě a jednoduše skvost.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí paličky v cibuli

Ingredience na kuřecí paličky v cibuli

Množství: 4 porce

10 – 12 kuřecích paliček (kuřecí spodní stehno) (1 kg)
8 cibulí (500 g)
200 ml bílého vína
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 špetka soli (5 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Olfou a omegou tohoto receptu je na 100% cibule. Zde platí, že čím více cibule, tím lépe. Jakmile ji totiž necháte zhnědnout a zkaramelizovat, podlijete ji vínem a necháte ještě dotáhnout, vznikne taková lahůdka, že vám z toho oči z důlků polezou.

Kuřecí maso

Nejpraktičtějším a nejrychlejším řešením je připravit kuřecí paličky (spodní kuřecí stehno). Jsou menší, dobře se s nimi manipuluje a krásně je okoušete něžným přidržováním v jedné ručce. Zvolit ale samozřejmě můžete celá stehna, nebo i horní stehno.

Paličky opláchneme a osušíme je papírovou utěrkou. Osollme je a necháme je vyčkávat. Jdeme totiž na cibuli.

Cibule je základ

Jak jsem již výše uváděla, cibule je zde naprostým základem a čím je jí více, tím více máte pak skvělého sosu. A to chcete.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ještě je v rukách rozmělníme.

Jdeme opékat

Do velké pánve dáme trošku olivového oleje, který necháme rozehřát. Do něj pak dáme osolené kuřecí paličky, které zprudka orestujeme ze všech stran. To může trvat klidně 10 minut. Dozlatova orestované paličky pak z pánve vyjmeme a přidáme ještě olivový olej.

Ve výpeku pak na středním plameni smažíme nakrájenou cibuli. Lehce ji také osolíme. Buďte trpěliví a opravdu ji udělejte lehce nahnědlou. Bude mít naprosto báječnou sladko–slanou chuť.

Jakmile je cibulka takto krásně nahnědlá, podlijte ji bílým vínem, přidejte kuřecí paličky a nechte ještě na 10 minut zapéct na 180 °C v troubě.

Výsledkem budu krásně opečená stehýnka a cibulový sos, o který se budete prát.

Kuřecí paličky s cibulí k sobě vlastně už nepotřebují mnoho. Vystačíte si s dobrým chlebem nebo bagetkou.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pro další kuřecí dobroty mrkněte sem.