Svěží telecí záležitost plná citrónové chuti – přesně to je italská piccata s telecím masem. Pokud hledáte osvěžení do nudného jídelního stereotypu nebo třeba lehkou večeři do teplých jarních či letních dní, je italská piccata jasnou volbou. Nemusíte ji vlastně ani připravovat z jemného telecího masa, ale dobře poslouží i plátek kuřecího či krůtího masa.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Italská piccata

Ingredience na italskou piccatu

Množství: 4 porce

800 g telecího (či kuřecího, krůtího) masa
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
špetka soli (5 g)
špetka pepře (5 g)
1 lžíce hladké mouky (20 g)
1 větší citron (100 g)
200 ml kuřecího vývaru či vody
1 lžíce másla (25 g)
2 lžíce kaparů (40 g) popř. černých oliv
hrst petržele (20 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Telecí nebo drůbež?

V tradiční piccatě se používá obé a rozhodně si piccatu užijete jak s telecím, tak s kuřecím nebo krůtím masem.

Pravdou ale je, že telecí svou specifickou jemnou chutí prostě vede a pokud k němu máte přístup a říkáte si, co s ním, je toto dobrá volba.

Telecí plátky si nakrájíme na 1 cm a lehce je ještě rozklepeme a kraje jemně nařízneme, aby se plátky na pánvi nekroutily. Lehce je osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou.

Polovinu citronu si nakrájíme na tenké plátky a z druhé poloviny vyždímáme šťávu.

Restujeme maso

V pánvi necháme rozehřát lžíci olivového oleje a zprudka na něm osmažíme telecí plátky. Z každé strany stačí 2–3 minuty.

Plátky vyjmeme a dáme je stranou. A jdeme na výpek.

Do něj přidáme lžíci másla a jakmile se rozpustí, necháme rychle osmažit plátky citronů. Stačí minuta.

Poté přidáme vývar nebo vodu. Výpek necháme probublávat aspoň 5 minut i s citrony. Můžeme ho jemně osolit a jakmile se nám obsah tekutiny zredukuje a vznikne omáčka, přidáme ještě vymačkanou šťávu z citronu, kapary nebo černé olivy.

Do výpeku vrátíme plátky masa a necháme ještě na minutu prohřát. Nakonec přidáme ještě nasekanou petržel a je hotovo.

Piccata je výborná například s nějakým jednoduchým salátem z quinoy nebo těstovinami či klasickým bramborem.

Dobrou chuť vám všem
Vaše Pája