Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/krehky-kolac/
Některé krásné věci vznikají z naprostých nečekaných maličkostí. Křehký koláč se skořicovo-mascarponovým krémem a ovocem se mi udál vlastně jako taková nouzovka. V lednici vymeteno, mléko ani vajíčka nikde, ale chuť na koláč obrovská.
Křehký koláč zvládnete levou zadní za pár minut a stejně rychle se po něm i zapráší. Taky jsem pro něj vybrala krémíček z mascarpone ale ne tradičně jen s troškou citronové šťávy, ale také se skořicí… No a to je teda něco. Jo a ovoce… Ale to už je fakt třešnička na dortu. Jdeme na to!
Ingredience na křehký koláč s mascarpone krémem a ovocem
Množství: 8 porcíNa korpus
250 g hladké mouky
125 g másla (rozměklého)
50 ml vody
5 g soli (špetka)
2 lžíce cukru krupice (20 g)
Na mascarpone krém
250 g mascarpone
1 vajíčko
20 ml citronové šťávy
1 skořicový cukr (BIO ideál) (20 g)
20 ml polotučného mléka
250 g mraženého ovoce či čerstvého sezonního
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak se tak říká, nouze naučila Dalibora housti. To platilo i v mém případě a jsem si jistá, že u vás doma je to občas taky podobné. Určitě to znáte – mlsná se pomalu ale jistě plíží. Bráníte se urputně, ale je to marné. Ok, tak něco upečeme. Jenže otevřete lednici a zjistíte, že nula nula prd – není mléko, není vajíčko a s moukou je to taky na pováženou, ale ještě někde vyhrabete nějaký ten zbytek. Takže co teď? Křehké těsto!
Korpus
Do mísy si dejte hladkou mouku (250 g), rozměklé máslo (125 g), špetku soli (5 g) a cukr (20 g). Přidejte také studenou vodu (50 ml). Hnětením vznikne krásné kompaktní těsto, které (v ideálním případě) nechce odpočinout aspoň půl hodiny v lednici. Dokonale propracované těsto zvládne robot s hnětacím hákem. Za pět minut máte těstíčko jako z pohádky.
Sofistikovaná varianta přípravy korpusu: Pokud nespěcháte, těsto si odpočine a vy ho necháte opět povolit v pokojové teplotě a poté rozválíte do pravidelného kruhu (cha cha, kolikrát se vám to tak povedlo? Mně asi tak 2x) o poloměru 30 cm (2 cm jsou okraje). Pak teprve ladně vložíte do formy.
Rychlovarianta přípravy korpusu: Pokud se vám ale mlsnou kroutí malíčky u nohou, tak i takovéto nepoddajné těsto můžete zpracovat rovnou. Vezměte si formu na pečení (ø 28 cm) a těsto do ní buď vytlapkejte rukama (pro milovníky dětské pracovní síly je toto dobrá příležitost předat tlapkání mladším) popř. menším válečkem rozválejte. Nezapomeňte na cca 2 cm vysoký kraj!
Těsto obsahuje dostatek másla, aby nebylo potřeba formu vysypávat či jinak speciálně připravovat. Dobře taky poslouží pečicí papír, díky kterému pak celý koláč dostanete z formy (já mám nicméně obě ruce levé a vždycky se tam s ním a těstem naháním a spíš je mi to k vzteku. Ale proti gustu…).
Krém s mascarpone a skořicí
Dost pravděpodobně znáte variantu mascarpone krému s troškou citronové šťávy. Citron dodá mascarpone svěží chuť a sedne k němu báječně. Co jej ale doladit ještě troškou skořice? Já jsem zvolila skvělý skořicový cukr a výsledek? Oh lala! Ještě přidejte trochu mléka a jedno vejce a krém pečlivě promíchejte.
Poté ho pomažte na připravený korpus.
Ovoce
V zimních měsících dobře poslouží i zamražené ovoce – lesní směs, borůvky, maliny, třešně či cokoli, co máte po ruce. V letních měsících určitě berte čerstvé a nebojte se experimentovat třeba s meruňkami, švestkami nebo jahodami.
Ovoce poklaďte na vrstvu mascarpone. Pokud máte ovoce zmražené, nebojte se toho. Nechávám ho většinou při přípravě těsta venku, a pak rovnou kladu na korpus s mascarpone.
Pečeme koláč
180°C a cca 40 minut posledních zbytků vaší trpělivosti udělá z křehkého koláče zázrak. Okraje korpusu budou zlatavé.
U nás se po vychladnutí po koláči většinou dost rychle zapráší. Buďte obezřetní. 🙂
Dobrou chuť
Vaše Pája
Líbí se vám recept na křehký koláč s mascarpone krémem a ovocem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, cukr, Hladká mouka, mascarpone, máslo, mléko, mražené ovoce, skořicový cukr, sůl, vajíčko, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den,
mám zásadní dotaz. Ve většině receptů, se korpus předpéká, ve Vašem se maskarpone náplň dává přímo na těsto. Mohu se zeptat, jaký to má přesně efekt? A propeče se těsto správně?
Děkuji za pdpověď.
Kačka.
Kačko, hezký den.
Je pravda, že se většina křehkých koláčů předpéká a je to především z toho důvodu, aby bylo těsto křehké a křupavé. A také aby se nevzdulo.
Pokud by se pak dělal krém například z tvarohu, vajec, tak tam by opravdu nedávalo smysl vše zapékat dohromady, protože by těsto nebylo až tak křupavé.
Tady ale se spojením s mascarpone zas až takový problém není. Pokud ale chcete mít jistotu, že bude těsto skutečně ultra křehké, klidně jej předpečte. Já se trošku drze také přiznám k tomu, že jsem občas pohodlná a předpékat se mi prostě nechce.
Tak to je. 🙂