Polévka ze zelených fazolek
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/polevka-ze-zelenych-fazolek/
Rychlá a jednoduchá polévka ze zelených fazolek s chutí kopru je pro mě taková srdcovka a záruka jistoty v době nejisté.
Pokud nemáte zrovna energii vymýšlet velké složitosti a chcete se dobře najíst, připravte si tuto jednoduchou bezmasou dobrůtku, ke které nepotřebujete extra nic speciálního.
Ingredience na polévku se zelených fazolek
Množství: 4 porce250 g zelených fazolek
3 střední brambory (240 g)
500 ml mléka
2 lžíce másla (50 g)
3 rovné lžíce hladké mouky (45 g)
Hrst kopru (10 g)
1 lžíce octa (20 ml)
1 lžíce cukru (10 g)
špetka soli (5 g)
1-1,5 l vody
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
V základu je základ
Co tím myslím? Polévka ze zelených fazolek není žádné extrémní umění, ale s poctivou přípravou, když to neošulíte, vám může vzniknout opravdu super dobré jídlo. Co je tedy potřeba ošetřit, aby byla polévka echt dobrá?
Do hrnce dejte rozpustit máslo, ze kterého společně s hladkou moukou připravte světlou jíšku. Tu poctivě promíchávejte a nechte pracovat na mírném plameni 2–3 minuty.
Do připravené jíšky přidejte mléko a metličkou poctivě promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Tento základ na polévku pak nechte na mírném plameni vařit aspoň 20 minut, aby se mouka opravdu dokonale rozvařila. Směs osolte a přidejte také lžíci cukru.
A tady se dostáváme k jádru pudla. Máslo samozřejmě můžete nahradit olejem a mléko třeba i vodou, ale ta chuť už nebude tak krásně sytá a hebká. Takže se nešiďte a jděte na to poctivě. Pokud bychom to měli všechno dohnat opravdu až na hranici dokonalosti, tak mléko zaměňte za smetanu. 🙂
Základ polévky nám probublává, tak jdeme na fazolky a brambory.
Jak si upravit fazolky?
Jsem pro čerstvost, takže pokud máte k dispozici čerstvé fazolky (a ještě třeba ze zahrádky), tak je to super.
Fazolky nechte vařit ve vroucí osolené vodě do změknutí. To může trvat 5-10 minut, ale pokud máte rádi fazolky křupavější, nechte je klidně jen chviličku projít varem. Tj. prostě testujte, co vám sedne nejlépe.
Pro větší estetičnost uvařené fazolky zprudka zchlaďte ledovou vodou, aby si zachovaly barvu. Vřele doporučuji si někde stranou nechat hrneček s uvařenou fazolovou vodou, kterou se dá parádně dochutit mléčný základ.
Proč vařit fazolky zvlášť? Chuťově je to tak lepší, věřte mi, prosím.
Brambory
Stejně jako fazolky si i brambory uvařte zvlášť v osolené vodě. Příjemné kostičky na zkus jsou ideál.
Dochucujeme a ladíme ku dokonalosti
Mléčný základ připravený? Brambory a fazolky taky? Paráda. Jdeme to doladit ku dokonalosti.
Do základu přidejte fazolky i brambory a ochutnejte, jestli je směs dost slaná a lehce nasládlá. Já mám ráda, když je více octová, takže přidávám více než doporučené množství octa. Nicméně spíše doporučuji začít s málem, protože každý si může přioctovat na talíři sám.
Jakmile je vše dochucené, tak nezapomeňte najemno nasekaný čerstvý (popř. zmražený) kopr. Ten už neprovářejte, aby neztratil chuť.
Je hotovo! Pokud chcete mít polévku ještě echt sytou a třeba jako poctivou večeři, přidejte k ní ještě zastřené vejce, nebo jen na měkko uvařené.
Hezkou fazolkovou chuť přeji,
Pája
PS. Pro další polévkovou inspiraci se mrkněte na Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na polévku se zelených fazolek? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, cukr, Hladká mouka, kopr, máslo, mléko, ocet, sůl, zelené fazole
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Mám ráda vaření,fajn lidi a to,co dělá životem pěkným.Pajo, máš tam všechno uvedené,tak mi děláš radost,že děláš radost i jiným.At se Vám všem daří!
Blanko moc díky! Toho si moc vážím. Mějte se moc dobře a opatrujte se. Pája