Vepřové rillettes je naprosto báječná masová pomazánka, která potěší smysly nejen kdykoli během roku, ale především se může stát bezvadným jedlým vánočním dárkem, který zmizí ještě dřív, než stačíte říct Ježíšek. 

Na rillettes mám ráda, že je příprava víc než jednoduchá a výsledek dokáže udělat radost opravdu velkému množství lidí…když se tedy rozhodnete rozdělit se a nesníst to všechno sami :). Původem jde o franzouskou pomazánku, kterou bychom do čestiny mohli také trošku neelegantně přeložit jako vepřovka. Ať už tak či onak, je boží!

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vepřové rillettes

Ingredience na vepřové rilletes

Množství: cca 5 menších zavařovacích skleniček

500 g vepřového bůčku
500 g vepřové kýty
1/2 l bílého vína
200 ml vody
rovná lžíce soli (dle chuti)
2 snítky čerstvého rozmarýnu
3 stroužky česneku


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut

Výběr masa

Už v úvodu jsem psala, že kouzlo této pomazky je také v tom, že je velmi jednoduchá na přípravu. Dobrá, časově je krapet náročnější, ale není potřeba se jí nijak intenzivně věnovat. Postará se o sebe sama.

S masem pro vepřové rillettes je to tak, že je to jen a jen o vašich preferencích. Chcete-li pomazánku spíše tučnější a takovou vláčnější, použijte klidně jen vepřový bůček.

Pokud chcete více masovou záležitost, smíchejte bůček s kýtou.

Nedoporučuji dělat rillettes jen z libového masa, protože by to bylo celé dosti suché a takové smutné. Tuk tam dělá divy, co si budeme povídat.

Vaříme

Maso si nakrájejte na středně velké kostky a dejte do většího hrnce. Přidejte vodu, víno, sůl, snítky rozmarýnu a stroužky česneku. Pak už jen nechte vařit za na mírném ohni s lehce pootevřenou pokličkou klidně dalších 4 – 8 hodin. Cílem totiž je, aby se maso rozpadalo. 

K rillettes přistupuji dost minimalisticky, takže dávám opravdu jen rozmarýn a česnek, ale není problém experimentovat například s přídáním drceného kmínu, stroužků česneku, cibule nebo tymiánu.

Ke konci vaření obvykle masu pomůžu tak, že ho ještě prošťouchám šťouchadlem na brambory. Vznikne tak sice ne úplně sexy konzistence, ale tak chuť!

Jedlý dárek

Pokud budete rillettes dávat jako jedlý dárek, přelijte ji do nějaké pěkné čisté a suché skleničky a nechce vychladnout.

Pokud ale budete baštit sami, dejte do čehokoli odpovídajícího 🙂

Skvělá svačinka

Vepřové pomazánka rillettes - krásná svačinka

Vepřové rillettes je jedním ze 190ti receptů, které jsou součástí Velké svačinkové bichle. Ne mnoho z nich spatří světlo světa na webu. Pokud Tě zajímá, co všechno dalšího v Bichli najdeš, mrkni se na odkaz a nech se inspirovat nebo sobě či někomu jinému udělej radost a kup si ji.

Mějte dobrou masovku
Pája

PS. Další tipy na masové záležitosti najdete v sekci Maso, masíčko.