Taky už u vás zavládlo takové to předvánoční dilema co péct či nepéct? Kdo to bude jíst? Jak moc z toho přiberete? Můžete to pak nasypat do krmítek vyhladovělým ptáčkům?

V naší kuchyni vládne vánoční atmosféra (uklidila jsem, konečně…a vůbec mě to nebavilo) a s tím se pojí příprava vánočního cukroví. Mezi moje nejoblíbenější bez diskuze patří vosí hnízda nebo také včelí úly – těžko říct, jestli ta ořechová nebo kakaová bez ořechů. Často pak sedím a dumám a testuji na střídačku, které hnízdečko je lepší a vítěze nemám jasného. A jaký je váš favorit?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ořechová vosí hnízda

Ingredience na ořechová vosí hnízda

Množství: 30 hnízd

200 g mletých ořechů
200 g moučkového cukru
2 bílky

NÁPLŃ

120 g másla
50 g cukru
1 žloutek
1 lžička rumu nebo rumová esence 

Menší balíček dětských piškotů

Formička na vosní hnízda
Plnítko


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Mleté ořechy, cukr a bílek zpracujeme společně v míse do kompaktního materiálu. 

Utřeme si náplňmáslo s cukrem, žloutkem a kapičkou rumu nebo aspoň rumové esence. Utřete směs poctivě, aby vám pak nekřupal cukr mezi zuby…to moc nemusím.

Z oříškového těsta si připravte kuličky – záleží tu na velikosti voso-hnízdových formiček, takže je potřeba to zkusit, jak velká kulička je potřeba. Odhaduji, že jsem používala asi tak 25mm průměr.

Kuličky poválejte v moučkovém cukru a pocukrované je natlačte do formičky. Vařečkou udělejte jamku a vpravte máslový krém (ideálně plničkou, jinak si pěkně začuníte ruce) a přiložíme dětský piškot. Voilá! Hotovo.

Jednoduché, prosté, skvělé a chutná všem. A zapíjíme třeba vaječným koňakem.

A co takhle kakaová vosí hnízda?

Vaše Pája, Blog Kuchti.me

PS: Vosí hnízda, nebo taky včelí úly (jak chcete, jí se to stejně) je potřeba konzumovat co nejrychleji, protože jsou celá máslová…ale to vám určitě nebude dělat problém 🙂