Možná už jste měli čest s mými klasickými ořechovými vosími hnízdy, o kterých jsem tu pěla ódy nedávno. Nicméně kakaová vosí hnízda (nebo také včelí úly) jsou pro mě vlastně na úplném vrcholu vánočního cukroví, kde mi dělá velký problém jich nesníst velmi velmi mnoho.

Kombinace kakaa a zároveň jemný rumový ocásek na povrchu a k tomu máslový krém uvnitř…kdo by odolal?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kakaová vosí hnízda

Ingredience na kakaová vosí hnízda

Množství: 30 hnízd

50 g másla
50 g cukru moučka
2 lžíce rumu nebo rumový extrakt
20 g kakaa
160 g dětských piškotů
Přibližně 100 ml teplého mléka

NÁPLŇ

150 g másla
150 g cukru moučka
Trochu rumu

Menší balení dětských piškotů

Formička na vosí hnízda
Plnítko


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

U kakaových vosích hnízd budeme postupovat trošku jinak při přípravě hnízdové hmoty než když si připravujeme oříšková hnízda.

Utřeme si máslo s cukrem, přidáme krapet rumu (nebo rumového extraktu) a kakao a prošleháme. Poté přidáme rozdrcené piškoty a s citem je zvlhčíme mlékem – lepší přidávat postupně, než nalít mléko celé. Hmota by měla být kompaktní a lehce formovatelná do kuliček.

Pak už je postup stejný jako u ořechových hnízd 🙂

Připravíme si kuličky o velikosti cca 25 mm (zase záleží na formičce, kterou máte, takže je potřeba to nejdříve otestovat), které poválíme v moučkovém cukru. Kakaovou kuličku napcháme do formičky a pocukrovanou vařečkou uděláme důlek (čím větší důlek, tím vice krému). Ten naplníme krémem a zaklopíme piškotem.

Servírujeme všem, které máme rádi. S nepříteli se nedělíme. A zapíjíme třeba vaječným koňakem.

Pája