Říkáte si, co s přebytkem ovoce, nebo jak připravit něco speciálního jako dárek? Pečený ovocný čaj je bezvadným řešením.

Jednoduchý pečený ovocný čaj si můžete připravit vlastně kdykoli během roku – nebo přesněji – skvěle se připravuje především v létě a na podzim, kdy máme dostatek čerstvého ovoce a při správném skladování vydrží poměrně dlouho. Výborně ale také poslouží třeba před Vánoci, kdy krásně zahřeje a může být právě skvělým jedlým dárkem. Tak jdeme na to?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchý pečený ovocný čaj

Ingredience na pečený ovocný čaj

Množství: 2 sklenice cca 400 ml jedna

1 kg jablek
500 g švestek
500 g hrušek
200 g borůvek
100 g třtinového cukru
2 celé skořice
5 hřebíčků
50 ml rumu nebo whisky


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Mám pro vás 20 svačinových receptů ZDARMA!
Stáhněte si ukázku z naší Velké svačinkové bichle.

Stáhnout 20 receptů ZDARMA

Tuto naší první kuchařku si pořídilo již přes 30 000 lidí!

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Jak jsem psala výše, určitě se nebojte pečený ovocný čaj připravit i v létě. Ovoce je v tu dobu naprosto ve špičkovém stavu a vy si pak čaj můžete vychutnat klidně i na studeno s ledem. My si jej ale teď připravíme klasicky – na zimu. 🙂

Připravujeme si ovoce

Jablka, hrušky i švestky si omyjeme a oloupeme. Zbavíme je také jádřinců a švestky pecek. Vše nakrájíme na co nejdrobnější kostičky a dáme vše do pekáče nebo většího hrnce.

Borůvky opláchneme a také je přidáme k ovoci. Pokud borůvky nevypadají čerstvě, tak se na ně vykašlete a radši pracujete s opravdu kvalitním ovocem.

Ovoce pocukrujeme, přidáme koření a přidáme také rum nebo whisky.

Pečeme

Celou směs pečeme v troubě na 180°C přibližně 40 minut. Ovoce by mělo krásně změknout, pustit šťávu. V průběhu ovoce nezapomeňte párkrát promíchat.

Hotová směs by měla mít poměrně hustou konzistenci. Určitě ji nezapomeňte setřít i ze stěn – tam je nejlepší chuť.

Plníme sklenice

Pokud chceme čaj skladovat je potřeba sklenice před samotným plněním dobře připravit – sterilizovat je v horké vodě a nechat je okapat dnem vzhůru na čisté utěrce.

Ještě horký pečený čaj přelijeme do sklenic lehce pod okraj. Dobře zavřeme a otočíme sklenice dnem vzhůru, aby víčka lépe chytla.​

Sklenice necháme vychladnout a skladujeme je chladnějším a tmavém místě; takto připravený pečený čaj nám vydrží několik měsíců, pokud pracujeme v čistém prostředí (umyjeme ručičky a používáme čisté náčiní) a sklenice dobře těsní.​

Jak budeme čaj podávat

Do šálku dejte 2–3 lžíce pečeného ovoce i se šťávou a zalijte horkou vodou. Případně připravte klidně i v teplém dni a to se studenou vodou a ledem.

Ať vám čaj chutná
Pája

PS. Chcete tipy na jedlé dárky? Mrkněte sem.