Jemná jáhlová kaše s ovocem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/jahlova-kase/
Potřebujete se ráno dobře nakrmit a nastartovat tak příjemně den? Tato jemná jáhlová kaše s ovocem je skvělou volbou, která vás příjemně zasytí a vaše tělo vám za ni poděkuje.
Jemná jáhlová kaše s ovocem je totiž bezvadným příkladem toho, jak se dají skvěle využít jáhly. Ty jsou plné vlákniny, které pomáhá trávení, ale také železa a dalších látek, které byste jen těžko jinde hledali.
Ingredience na jáhlovou kaši
Množství: 4 porce200 g jáhel
1 banán (150 g)
1 špetka skořice (1 g)
1 lžíce medu (20 g)
1 špetička soli (1 g)
1 lžíce másla (25 g)
Na doplnění
200 g čerstvého sezonního ovoce
1 hrst oříšků (50 g)
1 lžíce ořechového másla (20 g)
Čím lze kaši ještě doplnit?
povidla
ovocný rozvar
nutella (recept na domácí)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jáhly, seznamte se
Pro mnoho lidí jsou jáhly poměrně neznámá obilovina, která si ale určitě zaslouží pozornost. V první řadě je bezlepková, což je pro čím dál tím více z nás tématem. Pokud ale lepek neřešíme, i vy si v jáhlách najdete své benefity.
V první řadě jsou plné vlákniny, které skvěle působí na střeva. Obsahují celou řadu vitaminů a především pak železo. Proto se velmi doporučují na podporu léčby chudokrevnosti.
Jejich chuť je při správné připravě opravdu velmi dobrá a jemná a dají se použít naslano i právě ve sladké variantě. My si je teď připravíme.
Vaříme jáhly
Abychom si chuť a všechny benefity jáhel užili na plno, je velmi důležité je před samotným vařením spařit horkou vodou. Pokud bychom je nespařili, riskovali bychom, že by jáhly mohly být hořké. Stačí je spařit větším množstvím vody (cca 2 l) popřípadě je prolijte několikrát.
Jáhly dáme do kastrůlku a vaříme je v dostatečném množství vody přibližně 20 minut, dokud nebudou měkké. Vodu můžeme maličko osolit. Zbytek vody slijeme a pokračujeme dál.
MIxujeme jáhlovou kaši
Jáhly přendáme do mixovací nádoby, přidáme k nim máslo, skořici a také banán. Banán by měl být pěkně vyzrály, aby nám kaši osladil. Pokud by kaše nebyla sladká, klidně ji dosolte medem nebo jiným sladidlem. Jáhly společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladké kaše. A můžeme servírovat.
Servírujeme kaši
Kaše si zaslouží ještě nějaký ten dekor… a tedy nejen kaše, ale i strávníci. Vynikající je kaše s čerstvým nadrobno nakrájeným ovocem podle sezony. Přihoďte si také trošku oříšků, nebo třeba i chia semínka nebo trošku máku. Výborná může být i nutella nebo třeba povidla. Vůbec se nebojte experimentovat.
Uvidíte, že vás kaše krásně zasytí a bříško bude velmi spokojené.
Pája
Líbí se vám recept na jáhlovou kaši? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: banán, jáhly, lískové ořechy, máslo, med, nutella, ořechy, ovoce, skořice, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.