Potřebujete se ráno dobře nakrmit a nastartovat tak příjemně den? Tato jemná jáhlová kaše s ovocem je skvělou volbou, která vás příjemně zasytí a vaše tělo vám za ni poděkuje.

Jemná jáhlová kaše s ovocem je totiž bezvadným příkladem toho, jak se dají skvěle využít jáhly. Ty jsou plné vlákniny, které pomáhá trávení, ale také železa a dalších látek, které byste jen těžko jinde hledali.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemná jáhlová kaše s ovocem

Ingredience na jáhlovou kaši

Množství: 4 porce

200 g jáhel
1 banán (150 g)
1 špetka skořice (1 g)
1 lžíce medu (20 g)
1 špetička soli (1 g)
1 lžíce másla (25 g)

Na doplnění
200 g čerstvého sezonního ovoce
1 hrst oříšků (50 g)
1 lžíce ořechového másla (20 g)

Čím lze kaši ještě doplnit?
povidla
ovocný rozvar
nutella (recept na domácí)

 


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Jáhly, seznamte se

Pro mnoho lidí jsou jáhly poměrně neznámá obilovina, která si ale určitě zaslouží pozornost. V první řadě je bezlepková, což je pro čím dál tím více z nás tématem. Pokud ale lepek neřešíme, i vy si v jáhlách najdete své benefity.

V první řadě jsou plné vlákniny, které skvěle působí na střeva. Obsahují celou řadu vitaminů a především pak železo. Proto se velmi doporučují na podporu léčby chudokrevnosti.

Jejich chuť je při správné připravě opravdu velmi dobrá a jemná a dají se použít naslano i právě ve sladké variantě. My si je teď připravíme.

Vaříme jáhly

Abychom si chuť a všechny benefity jáhel užili na plno, je velmi důležité je před samotným vařením spařit horkou vodou. Pokud bychom je nespařili, riskovali bychom, že by jáhly mohly být hořké. Stačí je spařit větším množstvím vody (cca 2 l) popřípadě je prolijte několikrát.

Jáhly dáme do kastrůlku a vaříme je v dostatečném množství vody přibližně 20 minut, dokud nebudou měkké. Vodu můžeme maličko osolit. Zbytek vody slijeme a pokračujeme dál.

MIxujeme jáhlovou kaši

Jáhly přendáme do mixovací nádoby, přidáme k nim máslo, skořici a také banán. Banán by měl být pěkně vyzrály, aby nám kaši osladil. Pokud by kaše nebyla sladká, klidně ji dosolte medem nebo jiným sladidlem. Jáhly společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladké kaše. A můžeme servírovat.

Servírujeme kaši

Kaše si zaslouží ještě nějaký ten dekor… a tedy nejen kaše, ale i strávníci. Vynikající je kaše s čerstvým nadrobno nakrájeným ovocem podle sezony. Přihoďte si také trošku oříšků, nebo třeba i chia semínka nebo trošku máku. Výborná může být i nutella nebo třeba povidla. Vůbec se nebojte experimentovat.

Uvidíte, že vás kaše krásně zasytí a bříško bude velmi spokojené.

Pája