Tortilla plněná kvašenou zeleninou by se na první pohled mohla zdát totálním punkem. A taky že je! Lidi to je tak dobré!


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Kvash – rodinnou manufakturou.


Na tortillách je skvělé především to, že je můžete připravit na přibližně 1000 způsobů. Jsou výborné čerstvé, ale i zapečené a křupavé. Pravděpodobně budete znát například quesadillu, burrito, wrap nebo jen tak naplňenou například zbytkem masa. Ale napadlo vás někdy ji naplnit kvašenou zeleninou? Že by se to nemělo? Je to podezřelé? Představte si, že je to naprostá lahůdka a k tomu všemu nabouchaná zdravím. Pojďme na ni.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tortilla plněná kvašenou zeleninou

Ingredience na tortillu plněnou kvašenou zeleninou

Množství: 4 porce

4 větší tortilly (4 x 15 g)
200 g kvašené zeleniny
100 g zbytku kuřecího či jiného masa popř. šunka
100 g goudy
2 lžíce majonézy (40 g)
2 lžíce bílého jogurtu (40 g)
Hrst petržele či pažitky (10 g)
1 stroužek česneku (5 g)
2 hrsti rukoly


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut

Kvašená zelenina do tortilly

Máte rádi kvašenou zeleninu – tzv. pickles? Přijde mi, že jde o často opomíjený způsob přípravy zeleniny, která nejen že je naprosto natřískaná zdravým (živinami, vitaminy, minerály ale třeba i vlákninou). Naprosto špičkové je konzumovat kvašenou zeleninu v podzimním a zimním období, kdy vitaminy potřebujeme všichni a takto se nám jich dostane v báječné podobě. Na kvašené zelenině si můžete pochutnat v nepřeberném množství variant. Rodinná manufaktura Kvash by mohla vyprávět. Jejich zeleninka je úplně báječná a vřele ji doporučuji k ochutnání.

Pro tento recept jsem vybrala kvašenou zeleninu s řepou, která svou jemně nasládlou chutí dodá tortille skvělou chuť.

Balíme tortilly

Tak! Úplně jsem vám zapomněla říct, že tento recept je také o zbytcích. Což je často nejzábavnější vaření. Tortille totiž bude slušet nějaký pěkný zbytek pečeně – vepřové, hovězí či drůbeží. Pokud ale zbytek masa nemáte, můžete jej nahradit dobrou kvalitní šunkou.

Ještě než začneme se zabalením tortilly, připravíme si velmi jednoduchou jogurtovo-majonézovou směs s bylinkami a česnekem. V misce promícháme jogurt, majonézu, nasekané bylinky (pažitku, petržel, bazalku či cokoli čerstvého, co se mihne kolem) a prolisovaný česnek.

Na střed tortilly (mrkněte na fotku) rozložíme sýr, přidáme nakrájené kousky pečeně nebo šunku, potřebe jogurtovo-majonézovou směsí a přidáme kvašenou zeleninu (radím ji lehce odkapat, aby tortillu tolik nerozmočila). Přidáme ještě rukolu (dodá nádhernou ostrost).

Horní a dolní kraj tortilly přehneme dovnitř a celou tortillu zarolujeme. A co s ní teď?

Výborně chutná takto čerstvá, popřípadě ji klidně hoďte rozpéct do trouby nebo na gril.

Uvidíte, že jak se chutě spojí, budete v sedmém kvašeném nebi.

Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám tortilla plněná kvašenou zeleninou chutnala a jak tortilly připravujete vy. Stačí napsat do komentáře.

Dobrou chuť
Pája