Svatomartinská husa se svou křupavou kůrkou, krásně šťavnatým masem, společně třeba s domácím zelím, knedlíkem nebo lokšemi je velmi důstojný pokrm na sváteční stůl.


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz.


Příprava není nijak složitá, jen je potřeba trpělivosti a také se držet pár pravidel. Pojďme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Svatomartinská husa

Ingredience na svatomartinskou husu

Množství: 6 porcí

1 celá husa
1 lžička celého kmínu (5 g)
1 lžička soli (5 g)
50 ml mléka na potření
3 celá jablka


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 720 minut
Celkový čas: 735 minut

Připravujeme svatomartinskou husu

Celou husu si omyjeme, osušíme a odkrojíme nevzhledné kůžičky. Husu prosolíme jak z vnějšku, tak i z vnitřku. Skvělé je, pokud máte čas a husu můžete nasolit den před pečením. Maso se tím krásně namarinuje a bude křehčí.

Alespoň 2 hodiny před pečením husu vyndejte z lednice, aby se maso stačilo aklimatizovat při pokojové teplotě. Proč? Nezažije takový teplotní šok a maso bude opět o krok blíž k měkkosti a křehkosti.

Vřele doporučuji koupit husu dobrého původu. Ze zkušenosti vám povím, že je to skvělá investice a hlavně budete mít aspoň trošku jistotu, že maso nebude tvrdé jako podešev. My jsme měli skvělou husičku z online farmářského tržiště Scuk.cz. Rozdíl je prostě znát, o tom žádná.

Pečeme pomalu, ale jistě

Troubu nastavíme na 100 °C a celou husu okmínujeme. Jablíčka oloupeme a vložíme je do husy (opět tím pomáháme lepší a šťavnatější chuti). Zvíře pak přeložíme do pekáčku, který zavřeme (nebo dobře utěsníme alobalem) a necháme husu péct přes noc klidně 12 a více hodin. Zde totiž platí, čím déle, tím lépe. Husu není potřeba podlévat, ani se o ni nějak zásadněji starat. Je jen potřeba trpělivost a prostě a jednoduše ji nechat péct.

Po 12 hodinách ji vyndáme z trouby a teplotu zvedneme na 200 °C, protože jdeme finišovat a připravit nádhernou kůrčičku.

V pekáčku bude plno sádla, které ale rozhodně nevylévejte! Odlijte si ho stranou – pomocí naběračky odeberte skutečně jen sádlo. Výpek nechte, bude skvělý ke knedlíkům. Více o sádle na konci receptu.

Husu potřeme mlékem, které pomůže dokonalé křupavé kůrce a dopečeme ji do zezlátnutí.

Jakmile pečínku vyndáme z trouby, opět ji necháme trošku nadechnout a krájíme klidně až o 10 minut později. Maso tak stačí povolit a bude krásně křehké a kůrka křupavá.

Ke svatomartinské huse se báječně hodí domácí lokše, různé druhy knedlíků a samozřejmě domácí zelí.

Co s husím sádlem?

Husí sádlo je naprosto vynikající přebytek z pečení. Vyhodit by ho by byl opravdu velký hřích. Dá se totiž výborně použít na smažení, ale třeba i jen tak na čerstvý chléb.

Jakmile ho slijete z pekáčku, nechte ho chvíli odstát. Na dně se usadí výborný výpek, který vraťte k huse. Z pekáčku k němu přidejte ještě opálené krajíčky, protože ty dělají báječnou chuť.

Sádlo pak opatrně nabírejte například naběračkou do čistého skla. Nechte ho vychladit na pokojovou teplotu a šup s ním do lednice, kde jako když ho najdete.