Křupavý římský salát v báječném dresinku… Křup a je tu krutonek. O tom přesně je klasický caesar salát. Je to tak jednoduché, na nic si nehraje a přitom je fakt vynikající. Pokud ho chcete ještě povýšit na plnohodnotné jídlo a ne jen jako přílohu, přidejte k němu grilovaný nebo opečený kousek kuřecího prsíčka a lahodnost je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Klasický caesar salát

Ingredience na caesar salát

Množství: 4 porce

1 římský salát

Na dresink:
2 žloutky
150 ml olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
10 g parmezánu
1–2 ančovičky
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy

K servírování:
2 starší rohlíky na krutonky
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
parmezán na dozdobení
(2 kuřecí prsa)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Když si to tak vezmeme kolem a kolem, je vlastně césar salát jen takový obyč salát… Vždyť je v něm jen jeden druh salátu, oschlá houska… Tak proč je kolem něj takový humbuk a suverénně se uhnízdil do meníček všech možných i nemožných restaurací?

V dresinku je to kouzlo

Na dobře připraveném dresinku tento salát totiž stojí. A nic se nebojte, nejde o nic složitého. Jen je potřeba vědět, co do něj dát. Jdeme na to!

Vezměme to od konce

Jelikož je ale příprava dresinku opravu rychlovka a my ho chceme mít čerstvý, začneme vlastně od konce a nejprve si připravíme krutonky z pečiva a popřípadě i kuřecí plátek, pokud chcete mít salát i s masem. Nicméně origoš je bez kuřecího masa.

Starší rohlík nebo jiné světlé pečivo nakrájíme na kostky a opečeme je nasucho v pánvi.

Připravujete–li i kuřecí prsa, stačí je jen posolit, jemně zaprášit hladkou moukou a opražit na hrudce másla.

Pojďme na salát

Do caesar salátu patří římský salát, takže žádné fixlování s čínským zelím, ledovým salátem nebo čímkoli jiným. Salát dobře omyjeme a necháme odkapat. Pak ho nakrájíme na proužky a dáme do větší mísy.

A teď tedy ta zálivka. Do mixovací nádobky (s vyšším hrdlem) si dáme 2 žloutky (vajíčka by měla být v pokojové teplotě), přidáme olivový olej, lžičku dijonské hořčice, stroužek česneku, lžíci nastrouhaného parmezánu a ančovičky.

Trošku té ančovičkové teorie, než budeme pokračovat dál. Ančovičky nebo také sardelky jsou velmi chuťově výrazné rybky, které dresinku dodají specifickou chuť. Vřele doporučuji ančovičky kupovat v dobré kvalitě, protože se vám pak odmění skvělou chutí. Jestliže s nimi nemáte zatím žádné zkušenosti, určitě je méně riskantní do dresinku přidat nejprve jednu ančovičku, ochutnat a poté přidat třeba jen půlku a tak pokračovat dál. Sama už mám tu zkušenost, že jsem to s nimi jednou dost přepálila a nebylo to dobré.

Vše máme v mixéru takže jdeme mixovat. Vznikne krásně žlutý dresink. Ten vmíchejte do římského salátu a ještě přistrouhejte trošku toho čerstvého parmezánu na dekor. Přimíchejte křupavé krutonky a ještě jemně promíchejte. A to je základ a sám caesar salát. I bez kuřecího masa je skvělý.

Pokud si ale na maso potrpíte, přidejte ještě kuřecí prso – ideálně na proužky či kostky nakrájené, ať se vám dobře jí.

Dobrou chuť
Pája

PS. Někdo místo žloutků a olivového oleje používá přímo 100 ml majonézy. Co si budeme. Ono je to vlastně skoro to stejné, ale po domácku připravená majonéza je něco jiného, než tak kupovaná. Obětujte tedy 2 vajíčka a olej a vystřelte chuť dresinku do galaxie, tak jak si to caesar salát zaslouží.