Klasický caesar salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/caesar-salat/
Křupavý římský salát v báječném dresinku… Křup a je tu krutonek. O tom přesně je klasický caesar salát. Je to tak jednoduché, na nic si nehraje a přitom je fakt vynikající. Pokud ho chcete ještě povýšit na plnohodnotné jídlo a ne jen jako přílohu, přidejte k němu grilovaný nebo opečený kousek kuřecího prsíčka a lahodnost je na světě.
Ingredience na caesar salát
Množství: 4 porce1 římský salát
Na dresink:
2 žloutky
150 ml olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
10 g parmezánu
1–2 ančovičky
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
K servírování:
2 starší rohlíky na krutonky
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
parmezán na dozdobení
(2 kuřecí prsa)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Když si to tak vezmeme kolem a kolem, je vlastně césar salát jen takový obyč salát… Vždyť je v něm jen jeden druh salátu, oschlá houska…Tak proč je kolem něj takový humbuk a suverénně se uhnízdil do meníček všech možných i nemožných restaurací?
V dresinku je to kouzlo
Na dobře připraveném dresinku tento salát totiž stojí. A nic se nebojte, nejde o nic složitého. Jen je potřeba vědět, co do něj dát. Jdeme na to!
Vezměme to od konce
Jelikož je ale příprava dresinku opravu rychlovka a my ho chceme mít čerstvý, začneme vlastně od konce a nejprve si připravíme krutonky z pečiva a popřípadě i kuřecí plátek, pokud chcete mít salát i s masem. Nicméně origoš je bez kuřecího masa.
Starší rohlík nebo jiné světlé pečivo nakrájíme na kostky a opečeme je nasucho v pánvi.
Připravuteje–li i kuřecí prsa, stačí je jen posolit, jemně zaprášit hladkou moukou a opražit na hrudce másla.
Pojďme na salát
Do caesar salátu patří římský salát, takže žádné fixlování s čínským zelím, ledovým salátem nebo čímkoli jiným. Salát dobře omyjeme a necháme odkapat. Pak ho nakrájíme na proužky a dáme do větší mísy.
A teď tedy ta zálivka. Do mixovací nádobky (s vyšším hrdlem) si dáme 2 žloutky (vajíčka by měla být v pokojové teplotě), přidáme olivový olej, lžičku dijonské hořčice, stroužek česneku, lžíci nastrouhaného parmezánu a ančovičky.
Trošku té ančovičkové teorie, než budeme pokračovat dál. Ančovičky nebo také sardelky jsou velmi chuťově výrazné rybky, které dresinku dodají specifickou chuť. Vřele doporučuji ančovičky kupovat v dobré kvalitě, protože se vám pak odmění skvělou chutí. Jestliže s nimi nemáte zatím žádné zkušenosti, určitě je méně riskantní do dresinku přidat nejprve jednu ančovičku, ochutnat a poté přidat třeba jen půlku a tak pokračovat dál. Sama už mám tu zkušenost, že jsem to s nimi jednou dost přepálila a nebylo to dobré.
Vše máme v mixéru takže jdeme mixovat. Vznikne krásně žlutý dresink. Ten vmíchejte do římského salátu a ještě přistrouhejte trošku toho čerstvého parmezánu na dekor. Přimíchejte křupavé krutonky a ještě jemně promíchejte. A to je základ a sám caesar salát. I bez kuřecího masa je skvělý.
Pokud si ale na maso potrpíte, přidejte ještě kuřecí prso – ideálně na proužky či kostky nakrájené, ať se vám dobře jí.
Dobrou chuť
Pája
PS. Někdo místo žloutků a olivového oleje používá přímo 100 ml majonézy. Co si budeme. Ono je to vlastně skoro to stejné, ale po domácku připravená majonéza je něco jiného, než tak kupovaná. Obětujte tedy 2 vajíčka a olej a vystřelte chuť dresinku do galaxie, tak jak si to caesar salát zaslouží.
Líbí se vám recept na caesar salát? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: ančovičky, dijonská hořčice, kuřecí prsa, olivový olej, parmezán, římský salát, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Super a jednoduše napsané děkuji.