Jak se najíte v Severní Itálii
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/postrehy/jak-se-najite-v-severni-italii/
I tentokrát pokračujeme v naší sérii „Jak se najíte“ a společně se vydáme do mekky dobrého a kvalitního jídla – Itálie. Je nutné si přiznat, že italská kuchyně je opravdovým mistrem v práci s ingrediencemi a ladění chutí do posledního detailu, ať už se najíte v luxusní restauraci, nebo jste na návštěvě u místních doma.
Na Italech mě vždy fascinovalo, a zároveň i trochu rozčilovalo, jak silné pouto k jídlu mají. Jídlo je středobodem každé konverzace. A i když se to nemusí zdát, dokážou hodiny zaníceně debatovat třeba jen o tom, jak správně zapéct brambory, aby byly dokonale křupavé a voňavé. Je tedy divu, že italská kuchyně stojí na vrcholu světové gastronomie?
Tentokrát zaměříme svou pozornost pouze na severní Itálii, konkrétně na Dolomity, Lombardii a Benátky. Pro mě je to srdeční záležitost – nádherné hory, jezera, čistá příroda a samozřejmě i skvělé jídlo!

Tradice severoitalské kuchyně
Opět musím zopakovat, co platí i pro Rakousko – i severoitalská kuchyně vychází z lokálních surovin té nejvyšší kvality, které jsou v dané oblasti nejdostupnější. V Dolomitech si skvěle pochutnáte na sýrech, vynikajících uzeninách (určitě si zásobte tyrolskou slaninu, je-li možnost), zvěřině i různých druzích slaného pečiva. Místní specialitou jsou různé knedlíčky, podobně jako u nás, například báječné špekové knedlíčky (canederli). Určitě neváhejte ochutnat výborné polévky.
Čím více budete směřovat k jihu, k moři, tím silněji doporučuji ochutnat mořské plody: ať už jednoduše smažené frutti di mare, nebo skvělé rizoto s mušlemi a dresinkem z Aperolu – opravdu nečekaný, ale úžasný zážitek!


Byla by škoda vynechat poctivou pizzu – když je dobře připravené těsto, stačí málo; kvalitní rajčatové sugo a třeba několik plátků lososa, a dokonalá pizza je na světě.
Co určitě ochutnat?
-
Nebojte se experimentovat a klidně si objednejte něco, co přesně neznáte. My jsme takhle ochutnali luxusní hovězí tatarák – jemně mleté maso s kapary, kyselou okurčičkou a dijonskou hořčicí bylo famózní.
Pravý italský tatarák – výborné hovězí maso, kapary, okurky a dijonská hořčice -
Pizza! Ale není pizza jako pizza – vyplatí se číst recenze na mapy.cz nebo Google mapách, a taky sledovat, kde sedí nejvíce lidí. Obvykle to znamená kvalitní podnik. Dobré pizze stačí málo a je to zážitek.
Jednoduchá skvělá pizza! -
Panino na stovky způsobů – vejděte do místní pekárny nebo baru a ochutnejte čerstvou ciabattu nebo bagetu s prosciuttem, špekem, mozzarellou nebo rajčaty – luxus zaručen!
Jednoduché křupavé panino -
Těstoviny na každém rohu – vyzkoušejte polední menu s pravými italskými těstovinami s jednoduchou omáčkou, často jsou opravdu výjimečné.
Skvělé a jednoduché těstoviny
Co si přivézt domů?
Dávno pryč jsou dny, kdy byly zahraniční potraviny finančně nedostupné. V Itálii se teď vyplatí nakoupit do zásoby – klidně v Lidlu nebo jiném supermarketu. Těstoviny, různé druhy šunek (cotto, crudo i špek) zde často koupíte výhodněji než doma. Doporučuji také rajčatovou passatu, která je tady opravdu špičková.
Pokud narazíte na sladkosti značky Mulino Bianco, neváhejte si jich vzít více – Pan di Stelle (čokoládové hvězdičky) jsou výborné, ale chybu neuděláte s žádným balením. I když je občas seženete doma, zde jsou levnější.
Kupte si Nutellu – v Itálii je oříškovější a lahodnější!
Nezapomeňte na olivový olej – vyplatí se vzít ho víc, je kvalitnější i levnější a opravdu lahodný.
Přibalte si také Parmigiano Reggiano, Grana Padano nebo Pecorino – v Itálii jsou tyto sýry často levnější a lepší.
Pokud máte rádi víno, vyberte si i nějakou lahev. Nám se osvědčilo vybírat vína, která už jsou v regálech částečně vybraná – sázejí na ně i místní.
O italské kuchyni se dá psát mnohem více, ale pro dnešek se s vámi loučím. Příště se podíváme na zoubek slovenské kuchyni.
Užijte si krásné léto plné chutí!
Pája