I tentokrát pokračujeme v naší sérii „Jak se najíte“ a společně se vydáme do mekky dobrého a kvalitního jídla – Itálie. Je nutné si přiznat, že italská kuchyně je opravdovým mistrem v práci s ingrediencemi a ladění chutí do posledního detailu, ať už se najíte v luxusní restauraci, nebo jste na návštěvě u místních doma.

Na Italech mě vždy fascinovalo, a zároveň i trochu rozčilovalo, jak silné pouto k jídlu mají. Jídlo je středobodem každé konverzace. A i když se to nemusí zdát, dokážou hodiny zaníceně debatovat třeba jen o tom, jak správně zapéct brambory, aby byly dokonale křupavé a voňavé. Je tedy divu, že italská kuchyně stojí na vrcholu světové gastronomie?

Tentokrát zaměříme svou pozornost pouze na severní Itálii, konkrétně na Dolomity, Lombardii a Benátky. Pro mě je to srdeční záležitost – nádherné hory, jezera, čistá příroda a samozřejmě i skvělé jídlo!

Nádherné Dolomity
Nádherné Dolomity

Tradice severoitalské kuchyně

Opět musím zopakovat, co platí i pro Rakousko – i severoitalská kuchyně vychází z lokálních surovin té nejvyšší kvality, které jsou v dané oblasti nejdostupnější. V Dolomitech si skvěle pochutnáte na sýrech, vynikajících uzeninách (určitě si zásobte tyrolskou slaninu, je-li možnost), zvěřině i různých druzích slaného pečiva. Místní specialitou jsou různé knedlíčky, podobně jako u nás, například báječné špekové knedlíčky (canederli). Určitě neváhejte ochutnat výborné polévky.

Čím více budete směřovat k jihu, k moři, tím silněji doporučuji ochutnat mořské plody: ať už jednoduše smažené frutti di mare, nebo skvělé rizoto s mušlemi a dresinkem z Aperolu – opravdu nečekaný, ale úžasný zážitek!

Smažené frutti di mare
Smažené frutti di mare
Vynikající rizoto s mušlemi a omáčkou z Aperolu
Vynikající rizoto s mušlemi a omáčkou z Aperolu

Byla by škoda vynechat poctivou pizzu – když je dobře připravené těsto, stačí málo; kvalitní rajčatové sugo a třeba několik plátků lososa, a dokonalá pizza je na světě.

Co určitě ochutnat?

  • Nebojte se experimentovat a klidně si objednejte něco, co přesně neznáte. My jsme takhle ochutnali luxusní hovězí tatarák – jemně mleté maso s kapary, kyselou okurčičkou a dijonskou hořčicí bylo famózní.

    Pravý italský tatarák - výborné hovězí maso, kapary, okurky a dijonská hořčice
    Pravý italský tatarák – výborné hovězí maso, kapary, okurky a dijonská hořčice
  • Pizza! Ale není pizza jako pizza – vyplatí se číst recenze na mapy.cz nebo Google mapách, a taky sledovat, kde sedí nejvíce lidí. Obvykle to znamená kvalitní podnik. Dobré pizze stačí málo a je to zážitek.

    Jednoduchá skvělá pizza!
    Jednoduchá skvělá pizza!
  • Panino na stovky způsobů – vejděte do místní pekárny nebo baru a ochutnejte čerstvou ciabattu nebo bagetu s prosciuttem, špekem, mozzarellou nebo rajčaty – luxus zaručen!

    Jednoduché křupavé panino
    Jednoduché křupavé panino
  • Těstoviny na každém rohu – vyzkoušejte polední menu s pravými italskými těstovinami s jednoduchou omáčkou, často jsou opravdu výjimečné.

    Skvělé a jednoduché těstoviny
    Skvělé a jednoduché těstoviny

Co si přivézt domů?

Dávno pryč jsou dny, kdy byly zahraniční potraviny finančně nedostupné. V Itálii se teď vyplatí nakoupit do zásoby – klidně v Lidlu nebo jiném supermarketu. Těstoviny, různé druhy šunek (cotto, crudo i špek) zde často koupíte výhodněji než doma. Doporučuji také rajčatovou passatu, která je tady opravdu špičková.

Pokud narazíte na sladkosti značky Mulino Bianco, neváhejte si jich vzít více – Pan di Stelle (čokoládové hvězdičky) jsou výborné, ale chybu neuděláte s žádným balením. I když je občas seženete doma, zde jsou levnější.

Kupte si Nutellu – v Itálii je oříškovější a lahodnější!

Nezapomeňte na olivový olej – vyplatí se vzít ho víc, je kvalitnější i levnější a opravdu lahodný.

Přibalte si také Parmigiano Reggiano, Grana Padano nebo Pecorino – v Itálii jsou tyto sýry často levnější a lepší.

Pokud máte rádi víno, vyberte si i nějakou lahev. Nám se osvědčilo vybírat vína, která už jsou v regálech částečně vybraná – sázejí na ně i místní.

O italské kuchyni se dá psát mnohem více, ale pro dnešek se s vámi loučím. Příště se podíváme na zoubek slovenské kuchyni.

Užijte si krásné léto plné chutí!

Pája

Líbila se vám recenze? Sdílejte jí s přáteli ;o) Díky!

Kolik byste dal/a produktu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (Zatím nehodnoceno)
Loading...


Další příspěvky z kategorií: