3 svačinové recepty (nejen) pro děti
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/postrehy/svacinove-recepty/
Je začátek školy? Nebo naopak už škola končí a vy už nevíte, co dalšího připravit? Připravila jsem pro vás 3 svačinové recepty nejen pro děti, ale třeba i pro dospělé. K nim vám také přihazuji pár zajímavých informací, co je dobré o svačinách vědět.
Recepty vznikly ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Krkalovými dobrotami.

Vyrostli jste na rohlíku s paštikou nebo se šunkou? Nebo třeba taveným sýrem? Dnes už máme daleko více možností, jak si jídelníček ozvláštnit, tak proč do toho nejít a nedopřát si něco, co může být i z hlediska výživy daleko kvalitnější, takže nás i taková obyč svačina krásně zasytí a dodá energii.
Pokud by vám tato trojitá svačinková ochutnávka nestačila, mrkněte na naši kuchařka Velkou svačinkovou bichli, kde najdete 190 receptů na sváču na celý školní rok.
Svačin existujte nepřeberné množství, i když to tak na první pohled nemusí působit. Na sváču si totiž můžete připravit celou řadu například jogurtových dobrot, sladkých upečených lahůdek nebo třeba i slaný koláč z víkendu dokáže být bezvadnou svačinou. Stačí přihodit nějaké ovoce nebo zeleninu.
Já ale pro tentokrát půjdu tou nejklasičtější cestou a podíváme se na zoubek 3 různým chlebovým svačinkám.
Obložený chléb se šunkou a vajíčkem
Na 1 obložený chléb se šunkou a vajíčkem budete potřebovat:
2 plátky kvalitní šunky (20 g)
2 plátky sýra eidam (20 g)
1 lžička másla (10 g)
1 vajíčko (50 g)
1/2 rajčete (30 g)
Pár listů hlávkového či jiného salátu (20 g)
Toto je vlastně taková klasika klasik. Ale i na ní se dá ukázat pár důležitých věcí, které se se svačinami pojí.
Kvalitní pečivo je základ
Vybírejte pro děti především pečivo, které je celozrnné a z kvalitního kvasu. Celozrnné pečivo obsahuje daleko více živin než například rohlík z hladké bílé mouky. Zasytí také na delší dobu. Rohlík je sice krásně měkký, ale dodá rychlé cukry a spíše nás (nebo děti) utluče do letargie.
Ale teď už k chlebíku. Nečekejte žádné složitosti. Chléb namažeme máslem, přidáme plátky šunky a sýra a také zeleninu. Nezapomínejte na zeleninu a také čerstvé ovoce! Abychom ale svačinu doplnili o potřebné bílkoviny, které nás zasytí a dodají energii, do chleba přidáme ještě na trošce másla připravenou omeletku z vajíčka.
Do pánve dáme rozpustit opravdu jen maličko másla a v misce si pečlivě promícháme 1 celé vajíčko. To pak na mírném plameni osmažíme. Jakmile začne zlátnout, otočíme a dáme tomu ještě minutu.
Proč smažit na mírném plameni?
Jde o daleko šetrnější přípravu, kdy se do vajec nedostane tolik karcinogenů, které se uvolňují při prudkém smažení.
Zapečený chléb s čedarem a jablky
Na 1 svačinku budete potřebovat:
1 lžička másla (10 g)
1⁄2 jablka (50 g)
30 g čedaru
1 plátek žitného chleba (60 g)
Potřebujete využít chléb, který už není zrovna z nejčerstvějších? Zapečený chléb je naprosto výbornou variantou, jak jej zužitkovat a zároveň připravit i skvělou svačinu. Stačí vlastně až podezřele málo – máslo, jablka a čedar a je to!
Nákrájejte si chléb na plátky, jablko na tenké plátky nebo ho ještě lépe nastrouhejte nahrubo. Stejně tak učiňte s čedarem. Chleba potřete máslem, přidejte jablka a zasypte sýrem. Nechte v troubě zapéct do zezlátnutí na 200 °C. Je to labůžo.
Staré pečivo nevyhazujte
Zapéct starší chléb nebo jiné pečivo je velká hitovka. V první řadě nebudete plýtvat, ale hlavně si pochutnáte na křupavém (pokud sníte okamžitě po upečení) a výborném jídle. Nebojte se experimentovat a zapékat jak na slano (sýry, šunky, tvaroh, syrečky atd.) ale třeba i na sladko (sezónní ovoce se skořicí a tvarohem atd.).
Ke svačině přidejte především zeleninu. V zapečeném chlebu je poměrně dost sacharidů a také tuků.
Chléb s mrkvovou pomazánkou
Na pomazánkou (4 porce) budete potřebovat
2 mrkve (100 g)
100 g lučiny
1 stroužek česneku (5 g)
1 lžička citronové šťávy (5 ml)
1⁄2 jablka (50 g)
pažitka či petržel
4 plátky žitného chleba (4 × 60 g)
Pomazánky jsou podle mě opravdový svačinkový šlágr. Existuje jich nekonečné množství a dají se s nimi dělat doslova pokusy, co do nich můžete zkombinovat.
A co takhle luštěninové pomazánky
Jíte luštěniny? Pokud nejste zrovna jejich skalními fanoušky, vězte, že jsou naprosto báječnými pomazánkovými společníky. Dodají nám bílkoviny a krásně zasytí a když je rozmixujete například jen s tvarohem a bylinkami, je to dokonalost. Výborná je zelená čočka, bílé fazole ale třeba i čočka červená nebo černá. Zkuste luštěniny zkombinovat například s řepou, to je lahůdka!
Já jsem pro vás vybrala naprosto nenáročnou, ale lahodnou a dětmi velmi oblíbenou pomazánku. Je skvělým příkladem toho, že i za málo peněz můžete připravit hodně muziky.
Do mísy nastrouhejte najemno mrkev a k ní přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, trošku citronové šťávy, jemně nastrouhané jablko a lučinu. Zamíchejte, ochutnejte, dochuťte čerstvými bylinkami a dejte na dobrý chlebík.
Nejen chlebem živ je školák
Pomazánkám to také skvěle sluší například v pita chlebu nebo tortille. Jednoduše do nich stočíte nejen pomazánku, ale třeba i mnohdy nepopulární zeleninu, kterou by jinak z chleba nenechavé prstíčky odstranily.
Nezapomeňte na čerstvou zeleninu a nějaké to ovoce k tomu.
A jsme u konce. Dalších 190 svačin najdete právě a jen v naší Velké svačinkové bichli. Mrkněte na fotky, stáhněte si ukázku a zjistěte, jak jsou vlastně svačiny zábavné.
Vaše Pája
Líbí se vám recept ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Dik za recepty na pomazánky i když už nemám školáky ráda je dělám a většinou improvizuji
V posledni době často s luštěniny s červenou řepou..super pro horké letní dny Zdraví Liba
Líbo, chválím za luštěniny! To je naprosto super zdroj bílkovin a živin a rozhodně to bezvadně zasytí.
Na poli luštěninovo-pomazánkových receptů doufám budu mít prostor experimentovat víc, protože jsou skvělé!
Mějte se báječně,
Pája