Sezónní recepty mají něco do sebe. Beru je jako takovou milou vzácnost, kterou nemá člověk pod nosem každý den, ale právě jen dobu omezenou. Pesto z medvědího česneku je právě taková milá záležitost, které se nám dostává jen na jaře. Takže pojďme využít příležitosti a do medvědího česneku zanořme čumáky, stejně jako to dělají medvědi (třeba teď už i v Beskydech) a užijme si ho naplno.

K čemu se dá pesto použít?

Využití pesta z medvědího česneku je vlastně jen na vaší fantazii, ale tady máte pár tipů, v čem bude určitě naprosto dokonalé:

  • s dobrým chlebem a máslem – věřte nevěřte ale i něco tak neskutečně jednoduchého je božské
  • s těstovinami jen tak samotné
  • s těstovinami a sekanými rajčaty – jednoduchá dokonalost, která opět nezklame
  • do polévky – chcete oživit vývar? zkuste pesto a uvidíte ten tanec
  • na maso z grilu – představte si půvabný plátek pečeného křehoučkého masa a pesto…je potřeba k tomu ještě něco říkat?
  • na pečený hermelín
  • do vaječné omelety atd.atd atd.

A jak ho používáte vy? Napište mě i ostatním čtenářům do komentáře pod článkem.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pesto z medvědího česneku

Ingredience na pesto z medvědího česneku

Množství: 1 menší sklenička

1 větší hrst čerstvého medvědího česneku
4-5 lžic dobrého olivového oleje
Špetka soli

KU ZDOKONALENÍ:
Parmezán – cca 2 plné polévkové lžíce
Menší hrst kešu oříšku
Menší hrst piniových oříšků
1 lžička citrónové štávy

TIP (video 2 minuty): Jak uskladnit medvědí česnek, aby pár dní vydržel? Mrkněte na parádní krátké video jak jednoduše udržet bylinky voňavé a čerstvé. #jakskladovatbylinky


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 1 minuta
Celkový čas: 11 minut

Medvědi nevědí, že…

…což právě o medvědím česneku vůbec neplatí. Protože medvědi vědí a vědí moc dobře, že je medvědí česnek našemu organismu prospěšný a obsahuje tolik zdravých látek, že by se to sem ani nevešlo :). My si jen řekněme, že je to milá malá rostlinka s voňavými lístky a jak jsme smutní, protože jeho sezóna je poměrně krátká. Proto si taky připravíme pesto, které nám v lednici vydrží poměrně dlouho (klidně i 2 měsíce) a nemusíme tak oplakávat ztrátu zelených lístků hned s koncem medvědí sezony.

Kdy je sezóna a kde sbírat?

Nemusíte si ani pořizovat pátracího čmuchacího medvěda. Stačí se jen podívat na vlhká místa, kam svitne i sluníčko. Já jsem při prvním hledání pochybovala, jestli nejde třeba jen o nějakou hodně zelenou trávu (nejsem botanik), takže pokud jste pochybovači jako já, přistupte k čuchové zkoušce. Medvědí česnek voní po česneku (překvapení?). Stále pochybujete? Zkuste ochutnat. Maximálně se napasete trávy. Sezóna medvědího česneku je z počátku jara (přibližně tedy konec února až konec dubna). Jak vidíte, já jsem ho sbírala ještě poměrně dost mladý. Je s tím větší dřina. Takže pokud nejste tak netrpěliví, počkejte na větší lístky ;).

Máte česnek? Sbírejte pěkné lístečky a k rostlince se chovejte šetrně. Nervěte ji jak smyslu zbavení a hlavně se vyhněte místům, kde je sběr zakázán. Kde ho sbírat nesmíte, ale i jaké všechny léčivé látky obsahuje se dočtete třeba na Wikipedii (cituji: „Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity“).

Pokud se sami nedostanete do lesa, tak se dnes medvědí česnek dá poměrně jednoduše sehnat v mnoha obchodech. Viděla jsem ho např. v Lidlu, Albertu a mnoha večerkách.

Jdeme na pesto

Voňavé lístečky máme doma, tak pojďme na pesto. Nejprve si ale lístky propláchněte vodou, abyste z nich dostali nečistoty a pokud jste sbírali v lese, tak třeba i nějaký ten čurýnek od psa (to jste asi nechtěli slyšet). Nechte je okapat.

Vezměte mixér a lístky do něj vložte. Přidejte špetku soli a cca 4 lžíce olivového oleje. Promixujte, aby pesto mělo hebkou a příjemnou konzistenci na ochutnání. Máte hotovo :). Ano, přesně tak je to jednoduché. Máte základní pesto, které teď ale budeme dokrášlovat.

Pesto s parmezánem

Pokud jste stejní milovníci sýra jako my, tak vřele doporučuji do základního pesta přidat ještě nadrobený či nastrouhaný kus (cca 2 plné polévkové lžíce) parmezánu. Chuť medvědího pesta to nakopne zase trochu dál a věřte mi, že stačí jen dobrý chléb, máslo a trochu tohoto zázraku a svět bude zase o něco krásnější.

Pesto z medvědího česneku - varianta s parmezánem
Pesto z medvědího česneku – varianta s parmezánem

Pesto s oříšky

Další variantou, jak si připravit pesto z medvědího česneku je prostě a jednoduše přidat oříšky. Ideální je dát například menší hrstičku kešu oříšků nebo piniových oříšků. Jejich chuť vám zase chuť česneku posune dál a vy budete mít radost jak ďas, že jste do pesta šli.

Pesto z medvědího česneku - varianta s kešu
Pesto z medvědího česneku – varianta s kešu oříšky

Pesto se vším všudy

A co takhle prostě do základu přidat jak sýr, tak oříšky? To je teprve pošušňáníčko. Pro milovníky ostrého pesta je samozřejmě možnost přidat třeba trochu čerstvé chilli papričky, ale počítejte s tím, že to výrazně přebije milou a jemnou chuť medvědího česneku. Skvěle se do pesta také budou hodit pistácie. Jen se nebojte experimentovat a dejte vědět, které pesto bylo nejlepší. Testování je legrace a vy si aspoň najdete toho svého favorita.

Pesto z medvědího česneku - varianta kešu s parmezánem
Pesto z medvědího česneku – varianta kešu s parmezánem

Co když nemáte čas medvědí česnek hned zpracovat?

Značka ideál je pesto udělat z čerstvého česneku, ale pokud prostě někdy nestíháte stejně jako já, tak je dobré vědět, jak česnek uskladnit, aby vydržel. Pak nedopadnete jako já, když jsem ho (pitomec) nechala 3 dny ve vodě a on mi celý zatuchl a zežloutl. Dobře mi tak, když jsem ho takhle utopila. Chudáka medvědího.

Takže jak na to? Mrkněte na krátké video (2 minuty) od Koko. Hezky a jednoduše ukázané a rozhodně více než praktické.
Přehrát video jak skladovat bylinky aby zůstaly čerstvé a voňavé?