Skvělá křupavá záležitost v podobě cizrnového falafelu je báječnou bezmasou variantou pro dobrý oběd nebo večeři.

Připravit si falafel je velmi snadné a společně s čerstvou zeleninou a dobrým pita chlebem vznikne takové dobrota že budete mít boule za ušima.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Falafel

Ingredience na falafel

Množství: 4 porce

Na falafel:

300 g suché cizrny
1 menší cibule (40 g)
2 stroužky česneku (10 g)
hrst petržele (10 g)
1 lžička římského kmínu (5 g)
špetka soli (5 g)
špetka sody na pečení (5 g)
cca 4 lžíce hladké mouky (60 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)

Domácí pita

cca 500 ml oleje na smažení

K doplnění: 

5 lžíce bílého jogurtu s troškou soli
1/2 okurky
1 červená cibule
2 rajčata


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 70 minut

Je to o cizrně

Pokud si říkáte, že by se dal recept urychlit tím, že byste si cizrnu připravili z plechovky, tak jedno velké pozor. Přiznávám, napoprvé jsem se snažila také takto ošulit origoš recepturu a víte, co se stalo? Všechno letělo do koše, protože se mi kuličky začaly v oleji rozpadat. Takže takto ne!

Suchou cizrnu je tedy potřeba na noc před vařením namočit a poté přibližně hodinu vařit v osolené vodě. Opravdu se to vyplatí a odměnou budou skvělé falafelky.

Směs na falafel

Jakmile je cizrna připravená, je to vlastně velmi rychlé. Do mixéru dáme promixovat nejprve cibuli, česnek, petrželku a římský kmín.

K nim poté přidáme také cizrnu, kterou osolíme a zakapeme citronovou šťávou.

Přidáme kypřicí prášek a mouku. S moukou ale opatrně. Je lepší ji přidávat postupně, aby těsto hezky drželo, ale nemělo zbytečně mnoho mouky.

Z těsta by se měly dát velmi jednoduše tvarovat kuličky, nemělo by hodně lepit a mělo by držet tvar.

Smažíme kuličky

V pánvi nebo rendlíku necháme rozpálit dostatečné množství oleje (tak aby kuličky plavaly celé ponořené). Otestujeme jednu kuličku, zda se nerozpadá a smaží se v pohodě. Pokud by se rozpadala, přidáme ještě trochu mouky.

Pak už smažíme a smažíme. Zlatavě hnědé kuličky odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného omastku.

Připravujeme pita chleba s falafelem

Pita chléb si rozřízneme a potřeme ho jogurtem s troškou soli (popř. třeba i utřeným česnekem). Přidáme na tenko nakrájenou cibuli, rajčata a okurky a přidáme kuličky falafelu.

Máme hotovo. Je to vynikající.

Pája