Recepty v kategorii: Zdravé dobroty

V dnešní době jede ve velkém trend zdravého jídla. Co to je ale to zdravé jídlo? Asi k tomu každý přistupuje trochu jinak, proto já vám tu předkládám svoji verzi toho, co si myslím, že je zdravé jídlo, které našemu tělu prospěje, nezatíží ho a ještě pěkně zasytí.

Z čeho vařím?

Najdete tu recepty na jídla, která jsou plná zeleniny, luštěnin, dobrého netučného masa a ingrediencí, které neobsahují různá éčka, béčka ani céčka. Snažím se tu vyvarovat zahušťovadel nebo mouky, pracuji přímo se základními surovinami (ne polotovarům) a snažím se nepřemašťovat.

Někdo má pocit, že když se vaří zdravě, stojí to i více peněz, protože potřebujeme skutečnou zeleninu, skutečné maso a jiné další podobné záležitosti. Podle mě je to nesmysl. Není potřeba vařit z bio potravin nebo vymýšlet různé rituály vyhánění špatného ducha jídla, abychom si pochutnali na něčem, co nám prospěje. Stačí jen nebýt líný a pěkně vařit doma a věnovat jídlu čas. Protože ono vám to vrátí na stokrát.

Na co se můžete těšit?

Co třeba takový melounový salát s rukolou a balkánem? Výborné jsou pak třeba také různé pomazánky – například avokádová. Pokud zabrousíme do masa, tak je naprosto skvělý pečený králík na tymiánu 😉

Mnohem víc toho najdete v této rubrice. Těším se i na vaší inspiraci!

Zdravé recepty:

Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi

Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole. 

Chia pudink s kokosem a ovocem

Chia pudink jsem před časem ochutnala poprvé a naprosto jsem se do téhle jednoduché a super ultra zdravé dobroty zamilovala. Pro neználky rovnou uvádím, že se chia vyslovuje “čija”. Já jsem to třeba dlouho nevěděla a bála jsem se o této tajemné záležitosti vůbec hovořit, aby se společensky neznemožnila 🙂 Takže čija.

Kokosovo-ananasové smoothie

Kokosovo-ananasové smoothie je vlastně taková nealko piňa colada, kterou naprosto bezmezně miluju. Kokos můžu mít téměř na všem a ananas, když je dobře vyzrálý, tak ten je špica také vždycky. Kromě toho je to samozřejmě naprosto na 200% zdravé a plné vitamínů, až vám z toho budou vibrovat chlupy na těle…ale opravdu.

Lahodné „super“ acai kakaové kuličky

Vždycky jsem fandila receptům, které jsou jednoduché, ideálně zdravé a ještě k tomu naprosto lahodné. Tohle všechno právě acai kuličky, co nás naučily Step-in holčičky (probudilo se mi básnické střevo) splňují na 200%. Krom toho mají antioxidační účinek 😉

Vegetariánský boršč

Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou chovám k vegetariánskému boršči. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Vepřové v krémovo-jablečné omáčce

Jestliže stejně jako my, Čubínci, máte kamarády, kteří trpí nějakým druhem netolerance (myslím samozřejmě jídelní, protože jinak máme kamarády velmi tolerantní), tak je pro vás recept na vepřovou panenku v krémově-jablečné omáčce naprostá trefa.

Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Avokádová pomazánka

Jednou za čas mívám takové svoje periody…jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři…a tak dále a tak dále. 

Čočková pomazánka – čočkoprdka

Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí…a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!

Rozhuda – tvarohová pomazánka

U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. Super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i k vařeným bramborám. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Těstovinový salát paní Čuby

Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Člověk se snaží být aspoň trochu vtipný, ale v hlavě mu nic vtipného nenaskakuje, recept na těstovinový salát je tak jednoduchý, že ani není moc co o něm psát a v hlavě se vám usídlí malé obtloustlé a tupé Prázdno.

Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty, sýrem a slaninou

Kuřecí prsa jsou prostě a jednoduše vděčné maso. Dají se různě obalovat, smažit, péct, krájet, napichovat….také jinak s nimi můžete dělat psí kusy a většinou se to vždycky povede. Jednou tak Čubička stála v kuchyni, na prkénku prsa (kuřecí) a přemýšlela, co s nimi.

Tortilla plněná hovězím masem

Tortilla je neuvěřitelně vděčná věc. Můžete ji naplnit téměř čímkoliv, co vám z toho úplně nevyteče, můžete ji zapéct, jen tak překlopit, zarolovat, nakrájet, přikusovat a pokaždé třeba s nějakou jinou přísadou. Z mého čubo-líno-lážoplážo pohledu je jen tak přehnutá tortilla super způsobem, jak naplnit hladový žaludek a potěšit i oko nenažrané, které má rádo barevné vábící jídlo. Tortilla plněná hovězím masem se může přihodit, když například vaříte hovězí vývar a máte přebytečné maso. Pak je vlastně naprosto jednoduché masíčko vzít a rukou ho natrhat po vláknech na cárky, kterými pak budete tortillu plnit.

Pórková polévka

Dlouhou dobu jsem měla k pórku, tj. póru značný odpor a to už pro jeho zvláštní a pro mě naprosto nevábné jméno, nebo pro jeho podivnou konzistenci a chuť, když se jeho cáry rozvařily v polévce. Ale říkala jsem si, že zkusit se má všechno a když už to do mě nepůjde v ucelené podobě, zkusím pór rozsekaný. Můj první kulinářský pórkový počin mě ohromil a dodal odvahu s pórem nějaký ten vztah i nadále udržovat.

Zeleninový salát s mozzarellou a opečeným lilkem

Tentokráte lehce a zdravě a zeleninově takže nastražte uši a nechce odlehčit milánkům od masa a těžkých věcí. Se saláty je obecně vždycky velká legrace a v podstatě vždycky chutnají trošku jinak, než když jste ho dělali třeba před týdnem naprosto stejným způsobem.
keyboard_arrow_up