Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.Omáčku dolaďuje bazalkové pesto s oříšky, česnekem a parmezánem a když se to všechno spojí dohromady, jsem zase ve Vancouveru 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Ingredience na těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Množství: 2 porce

Špagety – nicméně volte, co je vašemu srdci blízké

Na rajčatovou omáčku: 
1 plechovka sekaných rajčat popřípadě 8 čerstvých
1 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř

Na pesto: 
3 stroužky česneku
1 hrst bazalky
1 hrst kešu oříšků
4 lžíce olivového oleje
Špetka soli
1 hrst parmezánu


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava těchto těstovin je super rychlá a jednoduchá, takže pojďme na to.

V hrnci nechte rozehřívat osolenou vodu na těstoviny. Všechny těstoviny mají rády dostatek vody, aby se v ní mohly volně převalovat, takže nešetřete. Těstovinám (tedy nejen špagetám) se také líbí, když jsou vařeny spíše na silnějším plameni – rozuměj: probublávají mezi nimi bubliny. Takovou mám aspoň informaci od rodilých Italů.

Rajčatová omáčka

Ať už budete pracovat se sekanými rajčaty nebo čerstvými, nejde o nic složitého.

Výhodou sekaných rajčat je, že je v nich rovnou sosíček, což je fajn a já je vlastně mám i radši. Pokud ale chcete mít jistotu, co opravdu jíte, jsou čerstvá dobrá rajčata samozřejmě podstatně lepší.

Do pánve dejte 1 lžíci olivového oleje a rovnou přijdete nasekaná rajčata a nechte je prohřát. Nic víc složitého dělat nebudeme. Jen osolíme a opepříme dle chuti. Pokud jste echt milovníci česnekové chuti, přidejte ještě na začátek do oleje celý stroužek česneku a nechte ho osmažit dozlatova. Dodá oleji chuť, která pak přejde do omáčky. Jelikož ale samotné pesto nemá o česnek nouzi, není to podle mě nutné.

Bazalkové pesto

Jdeme na pesto. Je to super jednoduché, rychlé a hlavně dobré.

Pokud byste chtěli úplně jednoduché bazalkové pesto, dejte do mixéru jen hrst bazalky, česnek, špetku soli a olivový olej. Naše jazyky jsou ale mlsné, takže pojďme přidat ještě hrst kešu nebo piniových oříšků a parmezán. To je pak to pravé. Pěkně promixujte dohladka (já mám třeba radši ne úplně hlaďoučké).

Špagety se už dost pravděpodobně špagetí ve vroucí vodě, takže už je jen slejte.

Do talíře dejte špagety, pořádnou porci rajčat a pesta. Je to dokonalost!

Dobrou chuť
Pája

PS. Je to pro vás moc zdravé, bezmasé nebo nevím…ale hledáte recepty na těstoviny? Koukněte sem pro další inspiraci.