Recepty v kategorii: Svačinky

Jednoduchá sýrová roláda

V jednoduchosti je krása a pokud budu hodnotit sýrovou roládu, tak je to doslova a do písmene jídelní krasavice a parádnice. Naposledy, když jsem sýrovou roládu připravovala, tak jsme ji snědli ve dvou téměř na posezení, jak byla dobrá. Dejte si pozor. Ona se totiž tváří hodně nenápadně, ale pak se zakousnete a řeknete si, tak si dám ještě plátek, pak další plátek, a další… no a má to ještě smysl tam nechávat těch posledních pár centimetrů? Peklo.

Tradiční vaječná tlačenka

Já vám tedy úplně nevím, jestli se vaječná tlačenka dá vůbec považovat za recept, protože tam člověk vlastně nic kreativně netvoří, jen míchá. Ale ať mě slepice klovne, jestli to není dobrota! Kromě toho je to recept jako dělaný na po-velikonoční období, kdy se u vás dost pravděpodobně nahromadí množství vajec a co teď s nimi? Varianta číslo jedna je například vajíčková pomazánka, nebo právě pak tohle vaječné tlačení.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami

Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižnějším směrem Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Tamten salát – zeleninovo-majonézový salát

Vážně bych ráda tento salát nazvala nějak pěkně, elegantně, odpovídajícně… My jsme mu vždycky říkali Tamten salát a všichni věděli o co jde. Teď to budete vědět i vy, ale pokud budete mít nějaký milý pěkný název, tak sem s ním do komentářů. Nějaké jméno si ten salát zaslouží.

Domácí müsli s kokosem a čokoládou

Jen se přiznejte, kolik z vás si kupuje nějaké křupavé müsli? Je to vcelku populární snídaňová varianta, řekla bych… Jenže ne vždycky najdete zrovna příchuť, která by vám na 100% chutnala, takže mi přijde mnohdy jednodušší si vyrobit müsli podle vlastní libosti.

Arašídové máslo – peanut butter

Peanut butter neboli arašídové máslo je takový fenomének, kterému ale podlě mě určitě stojí za to dát šanci. Já jsem si k němu hledala vztah klikatou cestičkou a hřebík do rakve tomu zasadila moje kamarádka Péťa, která mi jednoho dne namazala křehkou bagetku s arašíďákem a džemem. „Co to pre boha živého je?“ jsem si říkala. „To je teda pěkně ujetý. Lidi už neví, co by se…li“, ale pak najednou… „Hmm, tam křupou malé kousky oříšků… Mně se teda lepí tlama… ale….. hmmm, to je dobrý. Ale víc už nebudu díky.“ O pět minut později: „Můžu dojíst ještě tady ten kousíček?“ A takhle to všechno začalo.

Avokádová pomazánka

Jednou za čas mívám takové svoje periody… jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři… a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.

Klasický nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je klasika…. chutná mladým, starým, najdete ho v největším pajzlu čtvrté cenové, ale i v lepších restauracích a pokud je správně odležený při pokojové teplotě, tak se vám rozplyne v ústech.

Čočková pomazánka – čočkoprdka

Luštěniny jsou pro tělo nesmírně zdravé a člověka zasytí… a většinou pořádně nafouknou. Tentokráte se podívám na zub čočkové pomazánce, která asi není úplně tradiční představitelkou z luštěninových jídel, ale je naprosto vynikající!

Cuketový nákyp

Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává. V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.

Rozhuda – tvarohová pomazánka

U nás doma jsme si vždycky dělali rozhudu. O co jde? Je to super tvarohová pomazánka s pažitkou na chleba, ale třeba i jednoduše k vařeným bramborám na loupačku. Rozhuda pro mě bylo vážně hodně divné slovo neznámého původu, takže jsem si říkala, že si tady uděláme takové osvětové okénko a podíváme se na jeho význam.

Pražené mandle

Pražené mandle ve slupce vznikly z totální pohodlnosti si je vyloupat ze slupky, protože to zabere spoustu času, že? Jenže za pohodlnost se občas platí, takže mandle jsou sice naprosto super, ale musíte se připravit na to, že budete mít do hodiny bříško nafouklé jak vyhladovělý Afričánek. Právě ta nesloupnutá slupka vás spolehlivě nafoukne jako Zeppelin.

Škvarková pomazánka paní Páji

Udělat si vepřové škvarky je taková vyšší dívčí, kterou jsem s narůstajícím počtem různě úspěšných pokusů, nakonec dotáhla k dokonalosti. Jenže občas je potřeba si stanovit nějakou další metu, další cíl v tom, jak se posunout dál. Sportovci překonávají své fyzické limity, já jdu za hranice kulinářského.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

Těsně po Velikonocích se vždycky všichni těšili, jak se budou cpát vajíčkovým salátem nebo vajíčkovou pomazánkou a pro mě to bylo spíše nepochopitelné. Ani pořádně nevím, proč jsem si vypěstovala takový odpor k vařeným vajíčkům a z vlastních předsudků nebo možná blbosti jsem se ochudila o takovou dobrotu, jaká je jednoduchá vajíčková pomazánka. Poučení pro příště: nesuďte vejce podle smrádku a radši ho ochutnejte.