Velikonoční beránek je pro mě symbolem Velikonoc. Od moji maminky je samozřejmě ten nejlepší, nejvláčnější a člověk nemá pomalu ani srdce mu říznout do prdýlky, když ho vidí s mašlí kolem krku. Vždycky se ale osmělíme a už ani při odřezávání hlavičky mi není velká hanba.

Chtěla jsem napsat krásný vzletný úvod k tak milému receptu na velikonočního beránka a jak se to pojí krásně s jarem a ptáčky, včelkami a jinými (rozuměj, chtěla jsem brnkat na romantickou duši). Ale dohromady z toho vylezl jen takový rozpliz, takže pojďme radši k jádru pudla – tedy vlastně beránka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Velikonoční beránek – nejlepší recept na světě

Ingredience na velikonočního beránka

Množství: 1 celý beránek

5 vajec
200 g másla
250 g cukr krupice
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce mléka
Citrónová kůra
Kandované ovoce
Mandle, rozinky, čokoláda

Hrudka másla na vymazání formy
Hrst dětské krupice na vysypání (nebo polohrubka)


TIP: Jen do 1. 12. je možné zdarma získat můj speciální adventní svačinář! Čeká vás 24 parádních svačinkových receptů. Ať už řešíte sváči do školy pro děti, pro sebe do práce a nebo chcete pomazánkovou inspiraci třeba na Silvetra, tohle se bude hodit. #otonechcesprijit

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 115 minut

Chceš posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáš pár dárečků! Klikni sem a vše se dozvíš.


Také by Ti mohlo chutnat:

Samotná příprava těsta na beránka není nijak složitá, naštěstí. Pečení sladkých věcí je pro mě tak nějak jako raketová věda a často mám pocit, že to je lepší předat větším odborníkům. U velikonočního beránka to naštestí poměrně jde, ale…

Ladíme formu

Připravte si nějakou vhodnou formu na beránka a vezměte si ze mě odstrašující příklad. Příprava a focení receptů se může zdát jako poměrně jednoduchá věc, ale ne ne nee. Hlavně pokud se vám pod nohama nekoordinovaně potácí batole. Chce to přípravu, švih, souhru rukou, nohou a fotografa a ještě jasný plán.

Tudíž je pak poněkud fail, když pár minut před samotnou přípravou velikonočního beránka najednou celou vaší neochvějnou jistotou, že jste nic nepodcenili, otřese fakt, že forma na beránka NENÍ?! Kde je?! Přichází panika a zběsilé hledání. Po beránkovi se slehla zem. Určitě jsem ho pečlivě uklidila na místo, kde bych ho měla jednoduše najít…což je to nejhorší, co může člověk udělat! Protože na takovém místě věc zákonitě NIKDY není. Temné kouty našeho bytu ani sklep beránka nevydaly, takže bylo po žížalkách.

Focení i vaření odloženo a jali jsme se vyprosit u kamarádů formu náhradní. Nakonec se povedlo a my můžeme jet v receptu dál.

Těsto = základ vláčnosti

Roztopte si troubu na 160 – 170°C a pojďme na těsto.

Do mísy si připravte žloutky a rozměklé máslo s cukrem a vyšlehejte z toho pěnu. Z bílků si připravte pevný sníh (mohl by se hodit třeba tenhle super tyčový mixér nebo nadupaný robot, ruku do trouby bych za ně dala. Navíc odběratelé mých emailů na ně mají krásnou slevu!).

Do žloutkové pěny postupně vmíchejte prosetou mouku s práškem do pečiva a přidejte i 2-3 lžíce mléka. Pokud máte rádi ořechy a chcete beránkovi dodat ještě další dimenzi super chuti, můžete část mouky nahradit mletými ořechy. Já jsem nahradila 1/3 tedy 100 g mouky namletými kešu oříšky a výsledek byl výborný.

Do vzniklé směsi žloutkové pěny a mouky pak jemně vmíchejte našlehaný bílek a na konec i kandované ovoce a kousky čokolády. Těsto máme hotové.

Kdo maže, ten klopí

Formu na beránka si vytřete máslem a vysypte ji buď krupičkou nebo strouhankou. Za mě vede varianta vymazat máslem a ne olejem a sypat krupičkou. Velikonoční beránek pak z formy doslova zabečí sám a není problém ho vyndat.

Do formy přelijme (no úplně bych tu konzistenci nenazvala schopnou se přelít, spíš se tak přetéci) těsto a dejme do trouby péct přibližně 70-90 minut. Je potřeba to hlídat a beránek by měl být krásně zlatavý a něžně z formy vypoulený.

Vyndání z formy pomůže to, když přes formu dáte mokrou utěrku a hoch se pomalu ale jistě vyklopí.

Posyp

Jak si můžete všimnout na fotografii, velikonočního beránka nesypu. Přijde mi sám o sobě tak sladký a dobrý a šťavnatý, že mi to přijde zbytečné. Ale pro sladkomilce je možné beránka ještě posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládou. Kdo jak chce 🙂

Krásné béé béé
Pája

PS. Honí vás mlsná nejen o Velikonocích. Mrkněte na další sladké recepty.

Jelikož se tady s panem beránkem pojí poměrně velká dávka cukru, mrkněte na krátké video o tom, jestli jít spíš do hnědého, nebo bílého…anebo vůbec do nějakého.

Hnědý nebo bílý cukr? Hnědý nebo bílý cukr?