Není nic jednoduššího a krásnějšího než lehoučký a výborný tvarohový koláč. Jeho přípravou nezaberete více než deset minut a asi byste měli vědět i to, že i tak rychle se po něm zapráší. 🙂 Tvarohový koláč je podle mě svou jednoduchou přípravou dobrým odrazovým můstkem, pokud se někdy chcete pouštět do cheesecaku, který té pečící péče potřebuje o fous (možná o dva fousy) více.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tvarohový koláč

Ingredience na tvarohový koláč

Množství: 12 porcí

Na těsto

180 g hladké mouky
100 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
najemno nastrouhaná kůra z ½ citronu

Na tvarohovou náplň

500 g plnotučného měkkého tvarohu
180 g smetany na šlehání (min. 31 %)
100 g cukru
40 g vanilkového pudinkového prášku
20 g vanilkového cukru
2 vejce
najemno nastrouhaná kůra z ½ citronu


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 40 minut

Je tohle cheesecake?

Popravdě, je to cheesecaku dost podobné, ale není to cheesecake tak, jak by se měl opravdu poctivě připravovat. Tvarohový koláč je daleko jednodušší na přípravu. Ale chuťově je to vlastně velmi podobné.

Jelikož je příprava velmi rychlá, můžeme rovnou začít s tím, že si troubu nastavíme na 170 °C.

Pracujeme s těstem

Změklé máslo, hladkou mouku, cukr, vejce a nastrouhanou citronovou kůru vypracujeme do tužšího těsta.

Připravíme si formu o průměru 28 cm a tu vyložíme pečicím papírem. Nic se ale nebojte, i bez něj je úspěch zaručen. Těsto obsahuje dostatek másla, takže se dramaticky nepřilepí.

Do formy pak vypracované těsto dlaněmi vytlapkáme až do krajů a uděláme i lehká 1–2 cm vysoký okraj.

Těsto můžete i vyválet na cca 1 cm. V tom případě je ale lepší jej nechat ztuhnout v lednici cca hodinu, pak ho vyndat ven, nechat povolit, aby se dobře válelo… Ale co vám budu povídat, to je hodně zdlouhavé. A na sladké člověk nerad čeká. 🙂

Tvarohová náplń

Tvaroh, vejce, pudink, cukr a citronovou kůru si poctivě promícháme v míse.

Šlehačku vyšleháme do tuhé podoby. Vyzkoušíme zvednutím nad hlavu. Pokud odpadne, máte zničené vlasy a nešlehali jste dostatečně dlouho. Ale to se určitě nestane.

Šlehačku pak opatrně vmícháme k tvarohové směsi.

Náplň je hotová, takže šup s tím na těsto a hurá do trouby.

Pečeme

Tvarohový koláč pečeme cca 40 minut, dokud se na něm nevytvoří zlatavá krusta. Jeho střed by měl lehce pružit.

Jakmile je koláč hotový, zkuste ještě vydržet a nechte ho vychladnout. Pak bude naprosto nejlepší.

Pokud chcete, můžete ho ještě pocukrovat moučkovým cukrem (ale je i tak dost sladký) a dozdobit čerstvým ovocem.

Dobrou chuť
Pája

PS. Milujete tvaroh? Co zkusit třeba tvarožník?