Na plněných knedlících je znepokojivé, že si vlastně nikdy nemůžete být úplně jistí, co vás v nich čeká. Jsou sladké nebo budou slané? Když je knedlík pěkně poctivě vykoulen a uvařen, tak se často na jeho povrhu ani neobjeví nápovědná ďubka, která jedlíkovi dá aspoň nějakou indícii. Úzkostnějším jedincům se pak mohou zdát divoké hrůzostrašné sny, kdy je špekový nebo knedlík s uzeným posypán omylem skořicí a sladkou smetanou. Hrůza. Ale dost zbytečného strašení.

Pojďme si radši povídat o tom, jak jsem své milé polovičce připravila moc dobré a jemné švestkové knedlíky z tvarohového těsta.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience na švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Množství: 6 porcí

250 g polohrubé mouky
500 g měkkého  tvarohu
oříšek  rozpuštěného másla do těsta
2 vejce
Špetka soli
Švestky
Skořicový cukr
Kysaná smetana
Moučkový cukr
Strouhaný perník nebo kakao na posypání
Rozpuštěné máslo na polití


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 45 minut

Příprava těsta

Nejprve si připravíme těsto těsto. které si jednoduše uděláme tak, že smícháme tvaroh, vejce, špetku soli a másla a postupně do této směsi vmícháme polohrubou mouku.

Jak má ideálně těsto vypadat, můžete vidět na videu.

Těsto jsem si pak nechte na chvilku odležet v lednici a mezitím jsem si vypeckujte švestičky.

Mé nové videorecepty můžete odebírat také na mém Youtube kanále!

Jelikož mi švestky přišly takové hodně kyselé, poválela jsem je ještě ve skořicovém cukru, aby nasály aspoň trochu něčeho sladkého.

Válíme těsto

Odleželé těsto si na pomoučeném válu rozválejte na placku tloušťky cca 5 milimetrů. Těsto pak nakrájejte na čtverce cca o velikosti 7×7 cm.

Těstový čtverec si položte do dlaně a přidejte skořicové švestky. Cípky těsta přiložte k sobě a bobánka jemně zahlaďte, aby z něj vzniknul pravidelný knedlíček.

Vaříme

Knedlíčky hoďte do vroucí vody a vařte je přibližně 5-7 minut.

Někdo má rád plněné knedlíky jen pocukrované a přelité máslem. My jsme ale větší fajnšmekři a na knedlíky si dáváme ještě kysanou smetanu jemně oslazenou moučkovým cukrem, sypeme kakaem, a aby toho nebylo málo, tak ještě přelíváme máslem.

Ojojoj, velká sladká dobrota jako od maminky