Kde bychom ve světě vaření byli bez piškotového těsta. Je křehké, lahodné a jednoduché na přípravu, takže i osoba, která zrovna nefandí sladkým dobrotám, je schopná se s ním jednoduše poprat a vytvořit tak něco super dobrého. Když pak ještě to těsto srolujete do podoby rolády, tak prostě nemůžete chybovat.

Ingredience


Na těsto:
6 vajec
160g krupicového cukru
80g hladké mouky

Na krém:
250 g mascarpone
250 g šlehačky na šlehání
Hrst drceného kokosu
Práškový cukr

Množství: 12 kousků


15 tipů co si přát k Vánocum aneb…
…kuchařčin dopis Ježíškovi

Už máš napsaný dopis Ježíškovi? Štědrý den se blíží a pokud propadáš panice, co si přát nebo jak někoho obdarovat, sepsala jsem pár tipů, co by třeba mně udělalo velikou radost.

Přečíst 15 tipů co si přát k Vánocům


Postup přípravy

Doba přípravy:15 minut
Doba vaření:30 minut
Celkový čas:45 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Příprava piškotového těsta je jednoduchá jako facka. Vezměte si vajíčka a rozdělte si bílky a žloutky. Bílky si našlehejte do polotuha a postupně přimíchávejte cukr, až vznikne pěkně pevný sníh. Do něj pak opatrně vmíchejte nejprve rozšlehané žloutky a poté i mouku. Když je směs pěkně poctivě rozmíchaná, přidejte postupně hladkou mouku a promíchejte.

Na větší pekáč si dejte pečící papír a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete, dejte do trouby na 180 ºC a nechte péct dorůžova.

Jakmile těsto vyndáte, je dobré ho rovnou srolovat pomocí utěrky i s pečícím papírem a nechat to takhle pěkně odpočinout a vychladnout. Pokud jste stejný umělec jako já, tak se vám to možná napoprvé úplně šikovně nepovede a těsto popraská. Nejde naštěstí o žádnou tragédii a prasklinky se dají pěkně zaplnit marmeládou…takže vlastně takové malé nečekané vítězství.

Těsto chladne…je čas si připravit krém. Opět velmi jednoduchá záležitost. Smíchejte si našlehanou šlehačku s mascarpone a dle chuti doslaďte práškovým cukrem. Na míchání jděte něžně, ať se vám to nezdrcne. Ke konci přijdete kokos.

Těsto vychladlo, takže je čas ho opatrně rozbalit, trošku pomazat marmeládou (ale není to nutné), překrýt krémem a opět celé pěkně zarolovat. Věřte, je to lahoda….je to jemmé, taková pusinka na čelíčko jako od maminky.

Doufám, že i vám bude roláda chutnat a vychutnáte si jí jako u nás v Čubičkolandu 🙂