Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept na jablečný koláč bez vajec, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila. I já se svým odporem k pečení jsem musela uznat, že tohle se dá a je to hotové raz dva i s malou nezmarkou za zády.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jablečný koláč bez vajec

Ingredience na jablečný koláč bez vajec

Množství: 8 porcí

Na sypkou směs

200 g krupice
200 g hladké mouky
100 g cukru
1/2 kypřícího prášku (6 g)
1 vanilkový cukr (20 g)

Na jablečnou náplň

700 g jablek (cca 7)
1 lžíce skořice (20 g)
120 g másla
1 lžíce oleje na vymazání pekáčku (20 ml)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

V receptu vás asi překvapí, že neobsahuje vejce. Ano, je to tak. Opravdu je to bez vejce. Taky jsem se tomu poprvé divila a vlastně jsem byla zvědavá, jaká bude konečná konzistence a dopadlo to skvěle.

„Těsto“

Do hrnečku si postupně odměřte všechny sypké ingredience (mouku, krupičku, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr) a promíchejte lžící. A máte to. Jak vidíte, tak moc o těsto vlastně nejde, ale krupička udělá svoje a kypřící prášek všemu dopomůže k tomu, že se sypká směs spojí se strouhanými jablky, celé to jemně nakyne a vytvoří šťavnatou lahodnost.

Jablíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte čistě jen mletou skořici. Pokud jste hodně na sladké nebo jsou jablka spíše kyselá, tak samozřejmě můžete použít skořicový cukr.

Vrstvení

Jestliže jste si ještě nezapnuli troubu, tak je na čase. Teplota 180°C je ideál.

V hrnku si rozpustíme máslo a jdeme na vrstvení.

Do olejem vymazaného pekáčku si nejprve nasypte 1/3 sypké směsi. Zakapejte máslem, a pak poklaďte vrstvu jablek se skořicí a opět posypte sypkou vrstvou (opět 1/3), máslem a jablky a nakonec zasypete sypkou směsí a přelejete máslem.

Pečte do zezlátnutí a jezte s chutí a láskou nu a v tomto pošmournu i s nohami zabalenými v dece a nějakým dobrým teplým nápojem.

Pája

PS. Další slaďouři jsou tu.