Honzovy buchty se u nás doma zabydlely teprve nedávno. Upřímně, bála jsem se je doma připravit, protože mi cokoli kynutého přijde jako riskantní podnik. Jenže mlsný jazyk vyhrál a už taky nejsem nejmladší ročník v kuchyni, tak bylo na čase se pochlapit.

Honzovy buchty, nebo jim klidně říkejme babiččiny buchty, dědečkovi, maminčiny jsou charakteristické tím, že jsou voňavé, vláčné a naplněné povidly, mákem, tvarohem, nebo třeba jablečnou směsí (tu má rád moje drahá polovice).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Honzovy buchty

Ingredience na honzovy buchty

Množství: cca 30 menších buchet na plech

Na těsto:
500 g hladké mouky
250 ml polotučného mléka
100 g másla
1 špetka soli (5 g)
60 g cukru krystal
30 g čerstvého droždí (nebo balíček sušeného)
3 žloutky

Tvarohová náplň:
250 g polotučného tvarohu (tvaroh v alobalu, ne vaničkový)
1 vajíčko
30 g cukru
hrst rozinek (45 g)

Maková náplň:
150 g mletého máku
250 ml mléka
50 g cukru
1 lžíce rumu

Jablečná náplň:
500 g jablek (cca 5 menších vcelku)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 lžíce medu (20 g)

Mouku na pomoučení válu
Moučkový cukr na poprášení buchet


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 135 minut

Těsto na kynuté buchty

Věřte nevěřte, ale vezmeme velmi základní suroviny a vytvoříme z nich něco tak dobrého, že se budete olizovat až za ušima.

Do hluboké mísy si prosejte hladkou mouku a vytvořte v ní důlek. Vmíchejte špetku soli a do prstíkem vytvořeného důlku vmíchejte lžíci cukru a pár lžic mléka, abychom vytvořili příjemné prostředí pro kvásek. Přidejte droždí a nechte cca 10 minut v klidu.

Vznikne milý kvásek, do postupně přidejte zbytek mléka, cukru, žloutky a rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Pokud budete těsto vypracovávat rukou, pěkně se před tím protáhněte. Těstu věnujte péči a vařečkou ho propracovávejte klidně 10-15 minut.

Pro nás pohodlnější skvěle poslouží kuchyňský robot, ve kterém těsto také nechte zpracovat klidně 10 minut pomocí hnětacího háku.

Těsto by mělo být kompaktní, lehce by mělo z háku sklouznout a vlastně je to tak na hranici lehké lepivosti.

Takto připravené těsto dejte do mísy, pomoučete a přikryjte utěrkou popř lehce propíchanou potravinovou folií.

Těsto by mělo kynout přibližně 90 minut při příjemně teplé pokojové teplotě. A v tom je ten kumšt. Indikátorem toho, že těsto vykynulo je zdvojnásobení jeho objemu.

Přibližně v polovině času kynutí těsto vezměte a prohněťte – pomůžete tak procesu kynutí. Opět ho přikryjte a nechte v teple kynout dál.

Příprava náplní

Zatímco kyne těsto, můžete čas vyplnit přípravou náplni do buchet. Já mám nejradši švestková povidla, se kterými vlastně není žádná práce, pokud si je nepřipravujete doma (na recept také jednou dojde).

Tvarohová náplň: To je také velká klasika a příprava zabere jen chvilku. V misce si promíchejte tvaroh s cukrem a vajíčkem. Přidejte rozinky a pro ostřejší chuť se nebojte strouhnout trošku citronové kůry.

Maková náplň: S tou už je to trošku větší trbačka. V kastrůlku si smíchejte mák společně s mlékem a cukrem a nechtě směs přibližně 10 minut provařit. Aby měla směs větší grády, přidejte ještě lžičku rumu popřípadě aspoň trošku rumového aroma, když už není po ruce tuzemák.

Jablečná náplň: Netradiční? Pro mě také. Tuto variantu miluje moje polovice, takže tu rozhodně nesmí chybět. Jablíčka oloupejte a nakrájejte na cca 1 cm kostky. Nechtě je provařit společně s troškou citronové šťávy a cukru (s tím spíš šetřete, protože jablka jsou často dost sladká), dokud jablka nezměknou.

Připravujeme buchty

Těsto máme vykynuté, směsi připravené. Jdeme na přípravu buchet. Jsem zastáncem menších buchtiček, než obřích mega buchet, které se mi nevejdou do úst, takže z uvedeného množství ingrediencí budete mít cca 30 buchtiček velikosti psí packy, dětské ručičky nebo cca 7×7 cm.

Na pomoučený vál přendejte těsto a rozválejte ho na výšku přibližně 5-7 mm. Těsto rozřezejte nožem na jednotlivé čtverce (popř. pomocí hrnku vytvarujte kolečka) a na jednotlivé čtvrtce dejte lžičku náplně.

Vše pak vezměte do dlaně a druhou rukou pěkně cípky k sobě a přitlačit, aby neměla náplň kam utéct. Pokud jste megalomani a chcete spoustu náplně (jako já), tak vězte, že míň a s rozumem je líp. Spousta náplně je sice fajn, ale těsto se vám bude velmi těžko dávat dohromady a náplň bude vytékat.

Já osobně pekáč na buchty nevymazávám, protože z něj jdou buchtičky parádně, ale pokud máte obavy, že by to váš nedal, tak jej vymazejte sádlem nebo jiným tukem a vytvarované buchtičky klaďte s mezerami (viz fotka) vedle sebe).

Jdeme na roztopení trouby – nastavte ji na 180°C a než se trouba roztopí, buchty mohou v pekáčku ještě chvíli pohodlně kynout.

Pečení

Buchty pečeme (není potřeba je potírat) přibližně 30-40 minut do jejich zezlátnutí a po vyndání je necháme odpočinout. Věřte mi, že toto bude jeden z těch nejkrásnějších pekáčů buchet, který kdy uvidíte… A pak i zakusíte.

Před podáváním buchtičky lehce zaprašte moučkovým cukrem. Honzovy buchty by měly být krásně křehké, vláčné a měkké i následující den.

Dobrou chuť
Pája

Další sladké dobroty najdete v sekci Sladká huba.