Dokonalé jednoduché šťavňatoučké čokoládové brownies. A tady bychom mohli skončit. Asi každý z nás si tuhle lahodu dovedeme představit a možná jste je už někdy měli. Pokud ne, je na čase.

Jedla jsem různé možné provedení brownies – některá byla povedenější, jiná byla prostě jen jak kakaová suchá tlamolepka. Cesta k tomu dokonalému povedenému kousku, který je šťavnatý a lahodný, byla poměrně těžká cesta. Bála jsem se toho a nechtělo se mi experimentovat s takovým velkým množstvím čokolády, která bych mohla pokazit.

Ale co se dá dělat, kdo se bojí, nesmí do lesa a na brownies. Takže bylo na čase vykročit nohou do lesa a pokořit vlka (nebo medvěda a tak vůbec). Nebo také jinak – bylo na čase najít způsob, jak je udělat, aby se opravdu povedly a byly šťavnaté.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejlepší čokoládové brownies

Ingredience na čokoládové brownies

Množství: 1 pekáček

250 g másla
350 g cukru
4 vejce
1 lžíce vanilkového extraktu
Špetka soli
65 g hladké mouky
100 g kakaového prášku
200 g nahrubo nasekané vysokoprocentní čokolády
1 lžička kypřícího prášku


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 55 minut

Pokud nejste čokoládomil a chcete nějaký jiný sladký recept, mrkněte do Sladkostí na další dobroty.

Příprava těsta na brownies není vlastně nic složitého. V první řadě pojďme rozpustit čokoládu a ještě předtím si zapneme troubu, aby se vyhřála na 175°C.

Čokoláda v lázni

Prvním krokem k čokoládovému úspěchu je vodní lázeň, do které se ale nenaložíte vy, nýbrž rozpuštěné máslo s čokoládou a metličkou jemně rozmícháte, až se veškerá čokoláda rozpustí.

Kdo slyší slovo vodní lázeň poprvé, vězte, že nejde o nic složitého. Prostě jen do hrnce s vodou, která by měla být horká, ale nemusí vřít, vložíte teplovzdornou misku. Do té nalámete čokoládu s co nejvyšším podílem kakaa (aspoň těch 70%) a pokrájíte kousky másla. Čokoláda se s máslem postupně rozpustí a vy metličkou budete jemně míchat.

Jakmile vznikne kompaktní čoko krém, vyndejte ho z vodní lázně a jdeme na sypkou směs.

Sypká směs

V jiné míse si smíchejte dohromady mouku, kakao, kypřící prášek špetku soli.

Do směsi čokolády postupně vmíchejte sypkou směs, přidejte vanilkový extrakt a nakonec vyšlehejte celá vejce společně s cukrem a ty tam také přihoďte. .

Jdeme na pečení.

Pečení brownies je radost

Trouba už jede na 175°C

Jdeme si připravit pekáček. Množství, které tady uvádím je ideální dávat do pekáčku cca o velikosti 25×30 cm. Vyložte ho pečícím papírem. Ten by měl přesahovat přes okraj, protože se vám pak bude celý výtvor daleko lépe vyndavat.

Teď je čas se modlit, protože nás čeká ta nejkomplikovanější záležitost a to pečení, aby byl browník uvnitř ještě pěkně vláčný.

Co je k tomu potřeba? Ideálně znát svou troubu a vědět, co od ní očekávat. Doba pečení brownies se pohybuje od 25 do 35 minut. Pokud přetáhnete, máte obyčejnou suchou buchtu a o to nám teď nejde.

Jak poznat, že je brownies hotové?

  1. Povrch brownies musí být pevný na povrchu, lesklý, ale suchý.
  2. Kontrolujte dopečení ideálně už po 20 minutě.
  3. Doprostřed pekáčku píchněte špejli a ve chvíli, kdy se na ní připevní první drobečky, ale ještě pěkně vlhké, máte hotovo.
  4. Brownies nechte vychladnout, ale nikdy ne v troubě. Tím byste ho dopekli a pěkně to celé vymňoukli.

A jsme u konce. Váš browník je určitě po vychladnutí naprosto krásně vláčný a vám už se sbíhají sliny. Dejte si ho jen tak samotného, nebo mu nasaďte zmrzlinovou čepičku nebo nějaké ovocný přeliv.

Mějte se a dobrou chuť
Pája