Milujete zeleninové saláty?  Já tedy rozhodně. Někdy ale popravdě už moc nevím, jakou zálivku vymyslet, aby byla chuť salátu nová a jiná. Takže 3x hurá! Zeleninový salát s hořčičnou zálivkou je tady!Hořčičnou zálivku můžete využít vlastně do jakékoli kombinace zeleniny a snad nikdy neuděláte krok špatný směrem. Sama za sebe bych ji ale doporučila do listových salátů – ledového, radicchia, polníčku, hlávkového, dubáčku, roseta nebo romana.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový salát s výbornou hořčičnou zálivkou

Ingredience na zeleninový salát s hořčičnou zálivkou

Množství: 4 porce

1 velká hlávka listového salátu dle chuti – doporučuji dubáček nebo roseto
200 g cherry rajčat
1 hrst černých oliv (50 g)

Na hořčičnou zálivku

3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 lžička hořčice (10 g)
1 vrchovatá lžíce třtinového cukru (15 g)
1 lžíce (jablečného) octa (20 ml)
1 špetka soli (5 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Nádherný křupavý salát a v něm zálivka, která mu dodá naprosto jiný rozměr – přesně o tom je zeleninový salát s hořčičnou zálivkou.

Sice jde vlastně o naprosto jednoduchou záležitost, ale jak vy, moji drazí čtenáři, víte, v jednoduchosti je krása a právě to jemné, čisté jídlo bývá nejlepší. Takže nebudeme vymýšlet žádné vopičárny, ale půjdeme na to od křupavého salátového lesa a trošku té hořčice.

Salát zvolte podle vašich chuťových preferencí nebo i dostupnosti – nejjednodušeji se dostanete k ledovému, hlávkovému, římskému salátu nebo třeba k polníčku. Vynikající a naprostým pro mě hitem je dubáček nebo také salát roseta – tyto dva saláty jsou křupavé a hlavně chuťově tááák jemné.

Máte salát? Jemně ho opláchneme, vyklepeme z něj vodu nebo ho necháme odkapat v sítku. Mezitím si můžeme připravit zálivku a nakrájet ostatní zeleninu.

Já jsem zvolila cherry rajčátka a také černé olivy. Za mě nejlepší kombinace. Výborně se do salátu také hodí papriky nebo třeba okurka.

Hořčičná zálivka

A teď z zálivce. Do misky dáme olivový olej, cukr, hořčici, sůl a ideálně jablečný ocet a metličkou vymícháme krásnou nazlátlou emulzi.

Mícháme salát

Salát natrháme na menší kousky, vmícháme nakrájená rajčata, olivy a popřípadě i další zeleninu dle chuti a přelijeme hořčičnou zálivkou. Pro milovníky křupavého ještě doporučuji například slanou granolu, opečené křupavé chlebíky nebo třeba i směs oříšků.

Dobrou chuť vám přeje Pája

PS. Další salátovou inspiraci najdete v kategori (Ne)zdravé saláty.