Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.

Rýži na sto a jeden způsob jsem měla vždycky moc ráda a nedělalo mi problém si hlavně třeba v období vysokoškolských studií udělat kotel rizota a živit se tím další tři dny. To byla značka ideál. Nicméně určitě každý z vás máte v životě dobré kamarády, kteří občas přijdou s nějakou informací, která vám naprosto dramaticky změní život a rozhodně nepotěší. Kamarádi to samozřejmě dělají s dobrým úmyslem (děkuji, Péťo), ale už nedomyslí důsledky svého počínání.

Takže se jednoho dne stalo, že mi byla sdělena pro mě naprosto zdrcující informace o rýži: „Víš, že se rýže začíná už 20 minut po uvaření kazit a do druhého dne je v ní takové množství bakterií, že by se neměla jíst?“ Co si pak s takovou informací počít? Byla jsem zdrcená a dlouho jsem na rýži zanevřela.

Až teprve láska k rýži mě přesvědčila, že to prostě zvládnu! Taky mi dost pomohlo prostudování více zdrojů, které mě uklidnily. Jak? Pokud rýži totiž dobře uskladníte a po konzumaci ji necháte zchladnout a do lednice, tak pár dní vydrží. Ale o tom třeba detailněji příště.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Smetanové rizoto s cuketou

Ingredience na smetanové rizoto s cuketou

Množství: 4 porce hlavního jídla

400 g kulatozrnné rýže
800 ml kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
cuketa (600 g)
250 ml smetany na vaření
1 cibule
2 lžíce másla
špetka soli

(40 g parmezánu)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Připravujeme rizoto

Ale tedy jak na smetanové rizoto s cuketou?

Cibulku nakrájenou na kostičky si osmahněte na lžíci másla, a když už začne sklovatět, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a osmahněte jí přibližně 2-3 minuty.

Přidejte rýži a přidejte bujon tak, aby byla rýže ponořena.

Na mírném ohni pak rýži průběžně promíchávejte a přidávejte zbytek bujonu.

Po deseti minutách postupně také přidávejte smetanu. Vařte, až je rýže měkká. Rizoto vypněte, vmíchněte ještě lžičku másla a servírujte.

Pokud si chcete rizoto ještě vylepšit, nebojte se přidat i parmezán. Je to vynikající.

Vaše Pája