Bramborový salát s hruškou je jeden z mnoha až skandálně jednoduchých receptů, kterými paní Čuba přivádí davy svých věrných strávníků na vrchol kulinářského blaha.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bramborový salát s hruškou

Ingredience

Množství: Pro 6 osob

8 brambor ve slupce
2 hruštičky
½ cibule
1 bílý jogurt
Majonéza
Pepř a sůl


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut

Jak tedy na tuto lahodu?

Ideální situace nastává, pokud se v lednici vyskytnou již uvařené a vyhlazené brambory ve slupce. U paní Čuby k tomuto, nestyďme se říct téměř zjevení, došlo naposledy v dobách, kdy malá Čubička ještě husy pásla (nebo jak se tomu odborné říká). Většinou se totiž stává, že všechno je snědeno a talíře poctivě vylízány buď přímo paní Čubou, nebo jejími věrnými a ani vařená brambora nezbude.

Ale teď chvíle praxe: Vyhlazená brambora je v salátu daleko lepší a nerozpadne se okamžitě po tom, co jí promícháme s ostatními ingrediencemi.

Zpět k procesu: Brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky dle chuti (paní Čuba je dělá většinou tak 1,5 cm velké). Stejný postup aplikujeme na hrušky. Paní Čuba většinou volí poměr hruška:brambory 1:5. Ještě si nakrájíme cibuli na kostičky a vše to hodíme do nějaké hluboké nádoby.

V této fázi přicházíme do bodu, ve kterém se toho na celém dá pokazit asi nejvíce. DOCHUCOVÁNÍ!

Směs brambor, hrušek a cibule podle chuti osolíme, opepříme a dáme tam celý bílý jogurt a přibližně 4-5 vrchovatých polévkových lžic majonézy. Zase se řiďme podle selského rozumu a nedávejme tam toho přehnaně moc, aby ze salátu nevzniklo bahno.

Hlavně to nemíchej jako šílenec, jinak tím zběsilým mícháním uděláš ze salátu břečku.

Celé to klidně udělej slanější, protože brambory do sebe spoustu soli natáhnou.

Ideální je salát zdlábnout ještě čerstvý, páč druhý den už to taková bašta není – hrušky svině pustí šťávu.