Na pečeného nilského okouna si připravte kečup, vegetu a mraženou zeleninu…NÉÉÉ. To prosím vás ani náhodou. Znásilňovat ryby tu nebudeme.

Dobře takže dost bylo černého humoru a pojďte okouna vzít trochu vážně.

Nilský okoun je jednoduše zakoupitelná ryba narůžovělé barvy a výborné chuti. I když je to rybka říční, tak většinou nesmrdí jak podrážka a je téměř bez kosti. Pro naše účely bude stačit nějaký pěkný kousek filetu, který si před zaplacením pro jistotu očuchejte, jestli nějak podezřele nezasmrádá.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečený nilský okoun

Ingredience na pečeného nilského okouna

Množství: 4 porce

Filet z nilského okouna (cca 800 g)
Šťáva z poloviny citronu (50 ml)
1 větší cibule (70 g)
2 stroužky česneku (10 g)
Olivový olej (40 ml) – 2 polévkové lžíce
Hrst sekané petržele (30 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava nilského okouna není nijak náročná a jeho ochucení by mělo být decentní. Zvolila jsem jen citron, česnek, cibuli, petržel a olivový olej. Moc dobré by na to mohly být i lupínky mandlí, ale to bohužel můj muž moc nedocení.

Troubu si rozehřejte na 200°C.

Okouna opláchněte, osušte utěrkou nebo papírovými kapesníky a dejte ho do pekáčku, který už je vystlaný na plátky nakrájenou cibulí. Přidejte prolisovaný nebo nadrcený česnek, zakapejte šťávou z poloviny citronu, přihoďte petržel, posolte a zakápněte olivovým olejem.

Pečte asi 20 minut. Ryba víc nepotřebuje. Když tak do ní šťouchněte jemně vidličkou a neměla by moc pružit.

Podávejte s vínem (hlavně s tím)..a s nějakou jednoduchou přílohou.

Pája

A co třeba takový losos?