Zcela upřímně mohu říct, že zelené fazolky s rajčaty patří mezi moje top přílohy. A až si je také připravíte, budou patřit i mezi vaše. 🙂

V čem je jejich krása a chuť? Krásně křupou (když chcete), rajčata jim dodají úžasnou chuť a dobře utajený opečený česnek to celé podtrhne. Ach.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zelené fazolky s rajčaty

Ingredience na zelené fazolky s rajčaty

Množství: 4 porce

500 g zelených fazolí
400 g měkkých červených rajčátek
špetka soli (5 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Fazolky i rajčata si opláchneme a z fazolek odkrojíme stopky. Pokud je nemáte rádi v dlouhém provedení, klidně je překrojte na menší kousky. Rajčata nakrájíme na šestiny.

Fazole necháme vařit ve vroucí osolené vodě do změknutí – tedy přesněji do stavu, který máte nejraději. Já preferuji křupavější, takže jim stačí 4–5 minut. Pokud máte rádi měkčí, vařte je déle a zkoušejte, jak vám budou vyhovovat.

U rajčat bych se ještě chvilku zastavila. Pokud není zrovna sezona dobrých chuťově plných rajčat, je podle mě lepší použít sekaná rajčata kupovaná. Není nic horšího, než když se fazolky smísí s čímsi vzdáleně podobnému rajčeti. To už opravdu radši sekaná.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej se stroužky česneku, které jen lehce rozmáčkneme, aby se úplně nerozpadly. Česnek olej nádherně ovoní a osmažený je naprosto výborný.

Jakmile česnek chytí barvu, přidáme k němu čerstvá rajčata a necháme je restovat, dokud nepovolí a nepustí trošku šťávy. Opět je to jen chvilka (2–3 minuty). K této směsi pak přidáme uvařené zelené fazolky, promícháme a posolíme.

Rajčata sekaná z konzervy stačí je prohřát – tedy také 2–3 minuty a postupujeme stejně.

A to je všechno. Nic víc, nic míň, ale lahoda největší. Já mám tyto fazolky ráda třeba i jen jako dobrou lehkou večeři. Využijete je třeba i jako přílohu a rozhodně toho nebudete litovat.

Dobrou chuť
Pája