Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.

Rýži na sto a jeden způsob jsem měla vždycky moc ráda a nedělalo mi problém si hlavně třeba v období vysokoškolských studií udělat kotel rizota a živit se tím další tři dny. To byla značka ideál. Nicméně určitě každý z vás máte v životě dobré kamarády, kteří občas přijdou s nějakou informací, která vám naprosto dramaticky změní život a rozhodně nepotěší. Kamarádi to samozřejmě dělají s dobrým úmyslem (děkuji, Péťo), ale už nedomyslí důsledky svého počínání.

Takže se jednoho dne stalo, že mi byla sdělena pro mě naprosto zdrcující informace o rýži: „Víš, že se rýže začíná už 20 minut po uvaření kazit a do druhého dne je v ní takové množství bakterií, že by se neměla jíst?“ Co si pak s takovou informací počít? Byla jsem zdrcená a dlouho jsem na rýži zanevřela.

Až teprve láska k rýži mě přesvědčila, že to prostě zvládnu! Taky mi dost pomohlo prostudování více zdrojů, které mě uklidnily. Jak? Pokud rýži totiž dobře uskladníte a po konzumaci ji necháte zchladnout a do lednice, tak pár dní vydrží. Ale o tom třeba detailněji příště.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Smetanové rizoto s cuketou

Ingredience na smetanové rizoto s cuketou

Množství: 4 porce hlavního jídla

400 g kulatozrnné rýže
800 ml kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
cuketa (600 g)
250 ml smetany na vaření
1 cibule
2 lžíce másla
špetka soli

(40 g parmezánu)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Připravujeme rizoto

Ale tedy jak na smetanové rizoto s cuketou?

Cibulku nakrájenou na kostičky si osmahněte na lžíci másla, a když už začne sklovatět, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a osmahněte jí přibližně 2-3 minuty.

Přidejte rýži a přidejte bujon tak, aby byla rýže ponořena.

Na mírném ohni pak rýži průběžně promíchávejte a přidávejte zbytek bujonu.

Po deseti minutách postupně také přidávejte smetanu. Vařte, až je rýže měkká. Rizoto vypněte, vmíchněte ještě lžičku másla a servírujte.

Pokud si chcete rizoto ještě vylepšit, nebojte se přidat i parmezán. Je to vynikající.

Vaše Pája