Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.

Rýži na sto a jeden způsob jsem měla vždycky moc ráda a nedělalo mi problém si hlavně třeba v období vysokoškolských studií udělat kotel rizota a živit se tím další tři dny. To byla značka ideál. Nicméně určitě každý z vás máte v životě dobré kamarády, kteří občas přijdou s nějakou informací, která vám naprosto dramaticky změní život a rozhodně nepotěší. Kamarádi to samozřejmě dělají s dobrým úmyslem (děkuji, Péťo), ale už nedomyslí důsledky svého počínání.

No a takže se jednoho dne stalo, že mi byla sdělena pro mě naprosto zdrcující informace o rýži: „Víš, že se rýže začíná už 20 minut po uvaření kazit a do druhého dne je v ní takové množství bakterií, že by se neměla jíst?“ Co si pak s takovou informací počít? Byla jsem zdrcená a dlouho jsem na rýži zanevřela.

Až teprve láska k rýži mě přesvědčila, že to prostě zvládnu! Že se pokusím přes to přenést a rýži sníst buď rovnou, nebo to překousnout a dát si jí další den a s bakterií se prostě smířit. Jde to. Hlavně moc nemyslet.

Ingredience


1 hrnek kulatozrné rýže
2 hrnky kuřecího vývaru
1 menší cuketa
250ml smetany na vaření
½ cibule
2 lžičky másla
Sůl

Množství: 2 hlavní jídla nebo 4 přílohy


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Ale tedy jak na smetanové rizoto s cuketou?

Cibulku nakrájenou na kostičky si osmahněte na lžičce másla, a když už začne sklovatět, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a osmahněte jí tak minutu dvě. Pak přidejte kulatozrnou rýži nebo rýži na rizoto a zalejte hrnkem bujonu. Na mírném ohni pak rýži průběžně promíchávejte a přidávejte zbytek bujonu. Asi po deseti minutách postupně také přidávejte smetanu. Vařte, až je rýže měkká. Rizoto vypněte, vmíchněte ještě lžičku másla a servírujte.

Vaše Čubička