Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.

V takových dnech je potřeba žaludku darovat něco, co ho příliš nepotrápí, hezky ho pohladí a udělá mu dobře. Pro paní Čubu je to jednoznačně krémová zeleninová polévka. Výhoda zeleninového krému oproti jiným polévkám je především v jeho krémovosti, hebkosti a jednoduchosti, se kterou klouže do krku.

Hlavní fotka k receptu Zeleninový krém

Ingredience na zeleninový krém


1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
2 stroužky česneku
4 brambory
2 bobkové listy
Nové koření
Celý pepř
½ cibule
Muškátový oříšek
1 ½ l vody
1 lžíce olivového oleje

Množství: 4 porce


Kratičký dotazník + soutěž

Pod pokličkou našich kuchyní aneb pojďme se inspirovat

Cílem je zjistit, co nám v kuchyni nejvíc pomáhá a co bychom si rádi pořídili. 15 z vás navíc získá dáreček – roztomilou Čubičkovou formičku na cukroví z limitované edice 30ti kousků, které mi vyrobila firma Dilna 3D.


Postup přípravy

Doba přípravy: 10minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Paní Čuba zeleninový krém připravuje velmi jednoduchým způsobem. Veškerou zeleninu si nakrájí na kostičky, přidá koření (krom muškátového oříšku), zaleje vodou a nechá celé povařit do měkka v osolené vodě. Celou směs i s kořením pak rozmixuje mixérem (používám spokojeně dokonalé a výkonné mixéry od G21) a přidá lžičku olivového oleje. Někdo do krému přidává i smetanu, což ale paní Čubě přijde zbytečné. Dobré je to i bez ní.

Pokud je krém příliš hustý, nechává ho paní Čuba na ohni zredukovat a pokud je krém příliš krémový, ředí ho velmi opatrně vodou. Zajímavý chuťový ocásek tomu pak zanechá muškátový oříšek, kterého se tam strouhne opravdu jen malinká špetka. Když se to s ním totiž přežene, může být polévka až moc hořká.

Jestliže máte doma masem posedlé, velmi se osvědčilo do krému přidat také osmažené kostky slaniny a klidně i osmažené kostky chlebíku. Ale to opravdu záleží jen na vás.

Ať už si dáte krém samotný či vyšperkovaný opečeným chlebem či slaninou, Čuba vám přeje dobrou chuť.