Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience gulášovou polévku z mletého masa

Množství: 4 porce

200 g hovězího mletého masa
3-4 střední brambory
1/2 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
(1 lžička uzené papriky)
špetka kmínu
špetka majoránky
2 lžíce mouky
3 lžíce oleje
1 l vody
sůl podle potřeby


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 60minut
Celkový čas: 75 minut

Zakládáme gulášovku

Jak už jsem v úvodu zmiňovala, nejde o nic komplikovaného, takže jdeme na to.

Do hluboké pánve nebo hrnce dejte olej a osmahněte na něm na kostičky nakrájenou cibulku. Měla by pouze zesklovatět, což se povede přibližně za 3-5 minut na mírném plameni.

K cibulce poté přidejte mleté maso a opražte ho dalších cca 5 minut. Dosolte ho, okmínujte a přidejte také červenou papriku. Velmi vřele doporučuji vyzkoušet papriku uzenou, která dodá bezvadnou chuť.

Zalijte přibližně 1 l vody a nechte povařit na mírném plameni přibližně půl hodiny. Mezitím si můžete připravit brambory. Nakrájejte je na kostičky a někde si je připravte po ruce.

Jíška

To je totiž otázka. Za sebe říkám, že jsem naprosto v pohodě s polévkami, bez zahuštění. Jenže žiju s hustomilci, takže hustíme. A teď tedy jak na to? Buď pěkně poctivě vypracujeme jíšku, kterou si můžeme uložit i na lepší časy, nebo můžeme trošku zvlčet a udělat si takzvanou záklechtku.

Jak připravit jíšku? Na pravou nefalšovanou jíšku budete potřebovat 2 rovné lžíce hladké mouky a 2 lžíce oleje (tedy poměr 1:1). V pánvi rozpalte tuk a přidejte k němu mouku a míchejte a míchejte. Jíšku nechte povařit aspoň 2-3 minuty na středním plameni. Může být i lehce nahnědlá.

A co záklechtka? Že prý je to takové odfláklé zahuštění, ale každopádně to může trošku ušetřit čas. Připravíte ji tak, že v přiblitně 100 ml vody rozmícháte 1 rovnou lžíci hladké mouky.

Zahušťujeme a zakončujeme

Maso měkké, zahuštění připravené. Tak už to jen dotáhneme do konce. Do masa přidáme nakrájené brambory a rovnou vše zahustíme buď jíškou nebo záklechtkou a vaříme do změknutí cca 20 minut. Mouka v jíšce se tak stačí pěkně provařit a brambory změknou.

Ke konci přidáme prolisovaný stroužek česneku a majoránku.

Gulášová polévka z mletého masa je bezvadná s plátkem dobrého chleba a hlavně stejně jako třeba u guláše nejlépe chutná až další den po odležení. Ale kdo by čekal. 🙂 My ji často pokoříme ještě týž večer.

Dobrou chuť
Pája