Zapečené hovězí s bramborem a sýrem je vlastně takový pěkný eintopf. Hodíte všechno dohromady, zapečete a máte hotovo.

Je to takový sympatický guláš s bramborama zasypaný sýrem. Nebudu říkat, že jde o něco daleko luxusnějšího či důmyslnějšího, protože podle mě prostě není. Kuchařky i servery se tím nicméně jen hemží a tohle je vlastně taková jedna varianta z tisíce, jak si zapečené maso připravit. Je to samozřejmě dobré, jak se to všechno propojí dohromady, ale dalo by se to zvládnout i bez zapékání a čekání na křupavou krustičku.

Ingredience


½ kg hovězí kližky
1 cibule
1 žlutá paprika
1 střední mrkev
3 bobkové listy
5-7 kuliček nového koření
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
1 lžíce červené papriky
2 dl piva
2dl vody
Sůl
1 nastrouhaná brambora
150 g eidamu či goudy
6 středních uvařených brambor

Množství: 4 porce

Postup přípravy

Doba přípravy:20 minut
Doba vaření:90 minut
Celkový čas:110 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Osmahněte si cibulku na oleji, přihoďte na kostky nakrájenou hovězí kližku a nechte maso zatáhnout. Pak přidejte žlutou papriku, mrkev, koření a nastrouhanou bramboru (na zahuštěn), zalejte pivem a vodou, osolte a přidejte rajčatové pyré. Celé pak buď zapečte rovnou v pekáči na 180°C , až maso změkne (to může trvat klidně i hodinu a půl) popřípadě to můžete ošulit jako já a uvařit to v papiňáku. Můj papiňák funguje tak, že za cca 30 minut je maso měkké, ale je potřeba jednat podle toho, jak funguje ten váš. Krapet problém je v tom, že v papiňáku se vám nic neodpaří, což v pekáčku ano.

Když je maso změklé, tak na něj dejte pokrájené uvařené brambory a zasypte sýrem. Nechte péct v troubě ještě do zezlátnutí na 200°C.

Vizuálně i chuťově je to krásné a doporučuji vyjídat rovnou z pekáčku.

Dobrou chuť 🙂