“Ty seš ale vážně pěkná kost!” řekl by muž… Ale i žena… Pokud by na přetřes přišla marinovaná vepřová žebra. Jsou skutečně lahodná a to nejenom proto, že se jí rukama (a to já ráda, protože kontakt s jídlem je fajn), ale protože odpadávají od kosti a bohově chutnají s pivem. Sice mám ruce zapatlané vždycky až za ušima, někdy se stopy najdou i na čele, ale za to prostě stojí. Kdo si právě odfrkl nad tím, jaké jsem čuně, tak vše se dá umýt.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Marinovaná vepřová žebra

Ingredience na marinovaná vepřová žebra

Množství: 2 velké porce

1kg vepřových žeber co nejkvalitnějších
Sůl
Pepř
3 stroužky česneku

Na marinádu:

2 lžíce medu
1 lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička worchestrové omáčky
3 stroužky česneku
Na podlití buď 1 sklenku piva nebo sklenku bujonu, nebo vody 🙂


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut

Vepřová žebra najdete poměrně jednoduše asi skoro v každém řeznictví nebo ve vašem oblíbeném hyper řetězci. Nicméně pozor. Nebudeme chtít nějaká nedomrlčata, ale pěkně obalené kosti.

Když už se dostanete k pěkným poctivým žebrům, jste na dobré cestě do gastro nebe. Akorát si budete muset tak 3 hodiny počkat.

Připravujeme žebra

Nasolte a opepřete žebra a potřete je třemi stroužky česneku. Dejte je do pekáčku a zavřete – na fotce můžete vidět, jak to vypadá, když nemáte pekáček s pokličkou – zarolujte třeba do alobalu nebo pečícího papíru – inspiraci můžete hledat u mě 🙂 Pečte v troubě 2 hodiny na 120⁰C. Nic neodkrývejte, nepodlévejte. Prostě nechte žebra být sama sebou.

Po dvou hodinách, kdy se z trouby bude linout neskutečná vůně, žebra vyndejte a jdeme na marinádu.

Připravujeme marinádu

Pečená žebra si vyndejte někam stranou a z výpeku vytvořme marinádu. Já většinou hodně improvizuji podle chuti a nálady, ale tady popíšu takový můj oblíbený základ.

Pod pekáčkem si roztopím a do výpeku přidám další 3 stroužky česneku, med, worchester, sojovou omáčku, trošku kečupu, dijonskou a přidám trošku vody (50 ml), pokud nemám pivo nebo např. zeleninový bujon. Směs nechm přibližně 5 minut probublávat, aby se zredukoval a vznikla hustší směs.

Žebra marinádou potřu a ještě nechám na 200 ⁰C dopéct, až jsou vepřovy žebra pěkně lepkavá a zlatavá.

Připravte si packy, nakrájejte chleba, dejte si nakládanou okurku, točené pivo a mručte si spokojeně pod fousy, dámy pod malé nenápadné knírky pod nosem.

Dobrou chuť
Pája

PS. Hledáte tipy na další masové dobroty? Podívejte se do sekce Maso, masíčko a nechte se inspirovat.