Recepty s: mléko

Zapečený chřest s chorizem v sýrovém bešamelu

Zelený chřest, když je pěkně čerstvý, je svou chutí naprosto nezaměnitelný. Když se dobře připraví, ať už třeba jen v páře, krásně vám křupne při skousnutí. Sice je pravda, že jakmile si odskočíte na malou, máte pocit, že jste v malé chemické továrně, ale pro dobré jídlo je potřeba občas přinášet oběti.

Bramborová kaše se zeleninou

Možná každý z vás znáte ten pocit, když už máte vymyšlený základ jídla, například nějaké dobré masíčko, a najednou zjistíte, že nápad na přílohu stále ještě nepřišel a courá se někde v hájích neprojevené fantazie. Je to vždycky velká otrava a zoufalství, kdy opravdu nic nepřichází, špajz prázdný a ani starý chleba na topinku nemám. Jsem proto vždycky ráda, když mě někde někdo nebo něco inspiruje.

Zapečená brokolice s květákem

Je to zdravé, je to dobré a snědl to i můj muž! Víc už by se sem ani vlastně nemuselo psát, protože to samo o sobě je dostatečně dobrá reference, aby měl recept úspěch. Ale dobrá, pojďme se na zapečenou brokolici s květákem podívat trošku podrobněji. Idea byla jednoduchá – udělat něco z brokolice a květáku v takové podobě, aby to přitahovalo i masožravého muže, který veškerou zeleninu považuje za nutné zlo.

Domácí čokoládové muffiny

Muffinů existuje tisíce druhů a je jen otázkou vaší představivosti, co jste schopni do malého kalíšku či zapékací formičky nakombinovat. Jsou muffiny slané, sladké, slano-sladké, pikatní, masové, sýrové, čokoládové, oříškové, ovocné…no prostě tyhle bobky dokážou člověka vždycky překvapit.

Tuňákový koláč

Čubí páreček se chystal na návštěvu za kamarády, takže paní Čuba přemýšlela nad tím, co by mohla přívézt k mlsání, aby to přežilo cestu, bylo to dobré a ještě třeba za tři dny to chutnalo pořád stejně. Inspiraci hledala především v quichích – francouzských koláčích, které se plní vším možným i nemožným – sýrem, masem, zeleninou nebo sladkým atd.

Losos pečený v bramborové krustě

Někdy člověka popadne záchvat kreativity a má snahu vytvářet různé nevšední a zvláštní kombinace, které by ten hlad po něčem novém nakrmily. Paní Čubu takový záchvat potkal jednoho dne, kdy měla doma plátek čerstvého lososa a chtěla s ním udělat něco echtovně speciálního, nějakou pecku, která by se stala v kulinařině stejně silným pojmem jako svíčková, řízek, žemlovka nebo otloukánek katův šleh.

Bramborová kaše se špekem

Jestli jsem se při vaření s raftovými guidy něco naučila, pak především základní poučku, která zní: „Čím víc špeku, tím vyšší kulinařina.“ Se špekem jsme vařili téměř všechno a v jednu chvíli jsem ho chtěla intuitivně použít i do sladkých palačinek, kdy mě od tohoto kroku zastavil pravděpodobně jen gastronomický výhružný hlas z hůry, jestli jsem náhodou taky trochu nezvlčila, tj. nezguidověla.

Kokosová buchta

Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění. Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.