Na parmezánové rizoto je sice přeborník můj kamarád Štěpán, ale i já mám svou modifikaci a dokonce jej dělám (jako správné čuně) bez pravé italské rýže, což je tedy na facku, ale komu se to nelíbí… Vždycky se rizoto snědlo do posledního zrnka i přes tento drobný hendikep a nepřítomnost Carnoli nebo Arborio.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Parmezánové rizoto

Ingredience na parmezánové rizoto

Množství: 4 porce

300 g rýže (já mám ráda kulatozrnnou)
2 kuřecí prsa (cca 200 g)
50 g parmezánu
150 ml bílého vína
cca 1 l (radši víc než míň) kuřecího či jiného vývaru
1 menší cibule (50 g)
50 g lžíce másla
sůl dle chuti


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut

Na rizotu je krásné především to, že je jeho příprava super jednoduchá a vlastně rychlá a s dostatečným množstvím rýže s ním taky nasytíte davy hladových.

Toto parmezánové rizoto je krom toho velmi specifické svou chutí právě po sýru, šmrncem vína a přítomností kuřete.

Jdeme na základ

Jak jsem psala už v úvodu, jsem velkou milovnicí kulatozrnné rýže. Já vím, carnoli nebo arborio… Jenže to také není vždy po ruce a mně popravdě kulatozrnka vůbec neuráží. Ba naopak.

Ale teď tedy k rizotu.

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na lžíci másla ji smažíme ve větší pánvi, kde budeme dělat i zbytek rizota.

K cibuli přidáme na kostky pokrájené, osolené kuřecí maso a zprudka opečeme. Pokud masu neholdujete, není v tomto rizotu vůbec nutností.

Mícháme, mícháme

Ke kuřeci a cibuli přidáme rýži, kterou neproplachujeme vodou. Necháme lehce opražit přibližně 1–2 minuty a přidáme bílé víno, které necháme probublat.

Pak už je čas na vývar. Horkým vývarem zalijeme směs tak, aby byla lehce nad rýží a občas promícháme.

Rizoto je celé o tom, že se mu člověk musí věnovat. Takže takhle pomalu mícháme a přilíváme a asi po deseti minutách tam dáme první půl parmezánu. A mícháme dál.

Ke konci vaření (cca 20 minut) přidáme ještě plátek másla a zbytek parmezánu.

Rizoto by mělo být krásně krémové, protože rýže ještě natáhne vodu, takže se nebojte, pokud to bude tekutější.

Ideální je pak po dovaření ještě pět minut počkat, aby se to usadilo a nasálo ještě trochu vývaru.

Pak už jen buon appetito bambini. Vostra signora Pája!