Moussaka je takové to tradiční jídlo…a jelikož už jsem dlouho v receptu nedávala žádné vzdělávací okénko, tak si ho teď dáme právě u moussaky. Moussaka je tradičním jídlem Blízkého Východu, Balkánu a pak ještě další spousty státečků všude možně. Tentokrát tu neoperuji se slovem „pravý“, protože psát u moussace a nějakém receptu na ní, že je ten pravý, by bylo skoro riskantní (stejně jako je to třeba u lasagní, kterých je asi 7580 variací). Každá oblast, klidně můžu říct že i každá vesnice, má moussaku trošku jinou a kdo se v tom má pak vyznat.

Ingredience


NA MASOVOU SMĚS:
1 kg mletého masa v poměru 1:1 hovězí a vepřové
Špetka skořice
1 menší balení rajského protlaku
1 balení sekaných rajčat
1 lžička červené papriky
1 cibule
Sůl
2 stroužky česneku

2 větší lilky

BEŠAMEL:
2 větší hroudy másla
2 rovné lžíce hladké mouky
1/2 litru mléka
150 g parmezánu nebo podobného sýra

A K TOMU JEŠTĚ:
100 g parmezánu na posypání
1 bílý jogurt řeckého typu
Dobrý olej na smažení

Množství: 6 porcí

Postup přípravy

Doba přípravy:75 minut
Doba vaření:30 minut
Celkový čas:105 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Hlavním vodítkem pro identifikaci moussaky by pro nás mělo být, že je tam lilek a mleté maso.

Ve variantě paní Čubičky nebudu plácat všechny možné varianty, které kde existují, ale recept na moussaku předkládám takový, který chutná nám nejvíce a osvědčil se. Nezpůsobuje žaludeční potíže, vždycky zbude jen vylízaný pekáč a natláskané pupíčky spokojených strávníků. Což považuji za značku kvality :). Krom toho jsem u tohohle receptu měla možnost si vyzkoušet super Bohemia olej a chuťově to byla velká paráda. Někdo by mohl říct, že byl „jen“ slunečnicový, ale rozdíl v kvalitce nějakého low costu oproti tomuto byla vážně nesrovnatelná.

Moussaka je o lilku…takže tím začneme, protože s ním je největší drbačka. Lilek si nakrájím na asi 3 mm plátky. Pokud chcete preventivně zabránit nahořklosti lilku, tak je prosolte a nechte vypotit někde v misce, kde mohou odkapávat. Pak je rukou vyždímejte. Já se s tím většinou moc nedrbu a peču je rovnou.

Na pánev si rozetřete krapet oleje (já jsem použila konkrétně slunečnicový) a nechte ho rozehřát. Pak už stačí být trpělivý a orestovat takto úplně všechny plátky lilku, které máte.

To je na celém receptu nejzdlouhavější. Opékání lilků. Nicméně právě o tom moussaka je. Máte krásně jemně ogrilované plátky lilečku, které pak po zapečení vytvoří naprostý gastrorgasmus v hubě.

Lilek opečen.

Teď tedy maso. Cibulku na kostky osmažíme opět na oleji do měkka, přidáme na jemno nakrájené stroužky česneku a mleté maso, které orestujeme. Přidáme rajčata a protlak, přihodíme špetku skořice. Ale opravdu jen špetku, protože větší množství by mohlo masovou směs docela jednoduše zhnusit. Ještě přidáme lžičku papriky a necháme celou směs vařit do změknutí masa (cca 30 minut). Pokud by se směs moc vyvářela, tak můžete přidat trochu vody nebo bujónu, pokud máte.

Poslední fáze je příprava bešamelové omáčky. Velmi jednoduchá záležitost. Rozpusťte si v kastrůlku máslo, přidejte mouku a nechte trochu probublat. Opatrně přilejte mléko a pěkně poctivě promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Osolte a když už je bešamel provařený a bublá, tak přihoďte sýr.

Teď už konečně máme připraveno všechno na vrstvení. Rozpalme troubu! Na 200 ºC je ok. První vrstvu jsem dávala lilek, pak maso, bešamel a zase lilek, maso, bešamel. Navrchu posypete zbytkem sýra a necháte zapéct. Nechte zapéct do zlatavé krustičky a pak už si jen užívejte lahody mletého masa, lilku, jemného bešamelu a přidejte lžíci bílého jogurtu. Je to sice trošku pracnější a zdlouhavější, ale výsledek stojí za to. Dobrou chuť a přeji stejně mastné fousky, jako jsem měla já.

Paní Čuba