Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak. 

Kdybyste náhodou někdy měli možnost se dostat k většímu množství cuketových květů, tak to je teprve naprostá lahoda. Naplňte mozzarelou, plátkem mortadelly a květ obalte ve vaječném těstíčku a smažte. Oooo bože!

Ale o tom tento recept není.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cukety plněné masem se sýrem

Ingredience na cukety plněné masem se sýrem

Množství: 4 porce

3 střední cukety (900 g)
600 g mletého masa hovězo-vepř
250 g rajčatového pyré
2 stroužky česneku
Hrstička čerstvé petržele
½ cibule
100 g goudy na posypání
špetka pepře
špetka soli
20 ml olivového oleje
100 ml vody – menší sklenička


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Zpět k plněné cuketě. Protože to taky stojí za to a se svým květovaným bráškou drží pěkně krok.

Cuketky si vydlabejte a zbylé vnitřky nakrájejte na malé kostičky. Připravte si na kostky také cibuli. Oboje osmahněte na olivovém oleji a odstavte si někam do mističky.

Na pánvi si osmahněte mleté maso. Přisolte ho a opepřete. Když už bude pěkně osmahlé všude, přidejte kostky již osmažené cukety s cibulí a přelejte rajčatovým pyrém a menší sklenkou vody. Přidejte nastrouhané česneky a nechte probublávat na mírném ohni. Přilitá voda se odvaří a vznikne vám velmi pěkná směs, kterou pak budeme plnit cukety. Měla by být pěkně konzistentní, nevodová.

Doporučuji neochutnávat – vždycky si spálím tlamu, sním polovinu směsi, a pak musím ještě svému muži vysvětlovat, proč už toho tolik nesním k večeři. Kdyby mě někdy sledoval, tak moc dobře ví, že v tom jídle mám strčený rypáček téměř pořád (já vím, neměla bych, roste po tom řiť atd.).

Připravené cuketové kajáčky posolte a dejte do nich směs… Klidně může být s kopečkem a naskládejte je do pekáčku.

Troubu si mezitím rozpalte na 200 °C.

Mně se povedlo mít i přebytečný zbytek tvrdého chleba, na který jsem směs taky nandala, což byl skvělý nápad…musím se pochválit.

Posypte nastrouhaným sýrem a nechce zapéct do pěkné zlatavé krustičky.

Příloha netřeba

Vaše Pája