Koblihy, koblížky… ach to je nádhera. Hlavně když jsou krásně měkké, vláčné a plné skvělé dobré náplně. Přesně takové si spolu připravíme.

Masopustní koblihy jsou úžasnou dobrůtkou, kterou samozřejmě nemusíme nechávat jen na období masopustu, ale můžeme si je vychutnat kdykoli, kdy nás přepadne mlsná. Stačí jen troška trpělivosti a smažení koblížek je na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vláčné masopustní koblihy

Ingredience na koblihy

Množství: 20 koblih

250 g hladké mouky
90 g hrubé mouky
150 ml polotučného mléka
60 g másla
1 špetka soli (1 g)
30 g cukru
1/2 kostky čerstvého droždí (20 g) popř. 1/2 sáčku sušeného (5 g)
2 vejce M
1 sáček vanilkového cukru (8 g)

Moučkový cukr na obalení
Olej na smažení

Na plnění
100 g jahodového či jiného džemu
100 g nuttely


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Pokud byste chtěli ještě další recept na koblihy, tentokrát tedy spíše mini koblížky, které jsou spíše hodně nadýchané, mrkněte sem.

Připravujeme těsto

Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že si v misce velmi dobře promícháme 4 lžíce hladké mouky společně se vlažným mlékem a droždím. Necháme kynout alespoň 15 minut. Chceme, aby nám kvásek začal bublinkovat.

Do větší mísy si připravíme zbytek hladké mouky a také hrubé mouky a to společně se špetkou soli a cukrem (i vanilkovým). Nezapomeňte na povolené máslo. Vše promícháme společně s kváskem a také celými vejci a vypracujeme pevné pružné těsto. To necháme v míse a zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut – těsto by mělo zdvojnásobit objem. Ideální je spíše teplejší pokojová teplota.

Jakmile těsto vykyne, rozdělíme si ho na stejně velké dílky – já jsem dělala spíše drobnější koblížky ze 40 g těsta. Jednotlivé odvážené dílky si vyválíme do kuličky a necháme ještě 30 minut dokynout.

Vykynuté koblížky budou krásně kulaté a při dotyku prstem budou jemně pružit.

Smažení koblih

Pak už je nejvyšší čas je nechat smažit v dostatečném množství oleje. Ještě před vhozením do oleje koblížky lehce očistěte od mouky, aby se nám olej zbytečně rychle nepřepaloval.

Koblížky smažíme přibližně 2–3 minuty do zezlátnutí a to na středním plameni. Poté je otočíme a smažíme ještě z druhé strany (což je zpravidla rychlejší).

Hotové koblihy necháme odkapat na ubrousku, poté plníme.

Pokud chcete mít na koblížkách příjemnou cukrovou krustu, nezapomeňte je ještě teplé obalit v moučkovém cukru. Jestliže chcete koblížky jen trošku pocukrovat, tak je cukrujte až po lehkém vychladnutí.

Plníme koblihy

Koblížka vezmeme, nožem z boku nařízneme a naplníme zdobičkou buď džemem, nebo třeba nutellou, povidly či jejich směsí.

Nejlepší jsou koblihy ještě pěkně čerstvé, vlažné. Uvidíte, že je to naprosto božské.

Dobrou chuť
Pája