Máme tu ovocnou sezónu! Nemohla jsem se dočkat, konečně! Ovoce začíná mít svou pravou chuť a byl by hřích toho nevyužít. Je boží sledovat, jak se tu na té naší malé petřinské vesnici lidé mile usmívají jeden na druhého v rukou táhnouce čerstvé jahody, nebo třešně, meruňky…No prostě jaro aaaach. (Tento stav pohody je většinou kolem dopoledního, kdy je dorost ve škole a po ulicích se potulují jen důchodci a matky s dětmi.

Proč si tedy nepřipravit pravou českou klasiku v podobě kynutých ovocných knedlíků?

Jen bych vás chtěla upozornit na to, že pokud někdo tvrdí, že kynuté knedlíky jsou jednoduché jako facka, tak nejsou. Možná když už budete mít za sebou přípravu tak dvou tří tisíc knedlíků, tak to jednoduché bude, ale pokud jde u vás stejně jako u mě o sezónní záležitost, tak speciálně příprava těsta je peklo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pájiny blbouni – kynuté ovocné knedlíky

Ingredience na kynuté ovocné knedlíky

Množství: 4 porce

350 g polohrubé mouky
15 g droždí
1 lžička krupicového cukru (5 g)
170 ml mléka
1 vejce M
špetka soli (2 g)

Ku dekoru

Tvaroh + lžíce mléka
Jahody, meruňky, třešně, švestky…podle sezony
100 ml moučkového cukru
Máslo na polití


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 75 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 95 minut

Jak tedy na to?

Do mísy si dejte (nebo prosejte) mouku, udělejte do ní důlek, přidejte sůl a cukr a droždí a zalijte polovinou mléka. Nechte vzejít kvásek – dejte mu tak 10 minut, ať se pořádně zmátoří a začne růst.

Teď přichází ta nejvíc prudérní práce a to vypracování těsta. Zkráceně – dolijte zbytek mléka a hněťte, až bude mít těsto krásnou hebkou konzistenci a bude se odlepovat od stěn mísy – značka ideál a romantika. Klidně moučete, pokud se vám to bude zdát moc lepkavé.

Realita – pokud se nechcete rozčilovat, tak klidně přeskočte na další odstavec. V kruté realitě se vám bude těsto lepit úplně všude – na ruce, na mísu, na vařečku, stěrku. Krom lepení se taky připravte na to, že těsto nebude hotové za minutku, ale že vás budou bolet obě ruce od hnětení (pokud musíte makat rukama) a že u toho rozhodně úsměvem oplývat nebudete, pokud nejste šílenec.

Pokud si na pomoc vezmete mixér se spirálovitými hnětátky, které by měly být na těsto, tak to teprv začne ta pravá legrace. Těsto se vám na hnětadlo namotá a nebude chtít slézt. Zaleze krom toho taky do každé sebemenší dírky v přístroji, takže to pak z toho budete šťourat další hodinu párátky a budete si nadávat. No prostě radost dělat kynuté knedlíky, že?

Těsto máte uhnětené, poprášené moukou a přikryté utěrkou někde na příjemně teplém místě. Nechce ho kynout 1 hodinu.

Připravte si velký hrnec s vodou a nechte vařit.

Těsto si pak vykydněte na vál a rozválejte na placku tenkou 1 cm. Naposledy mi to vyšlo na 28 knedlíků. Těsto si rozřezejte na čtverce velikosti cca 8x8cm a začínáme plnit.

Dejte doprostřed ovoce – v mém případě jahodu a spojte růžky k sobě, přitlačte kraje a poválejte knedlík v ruce, aby se zakulatil. Nechte ho ještě chvíli odpočívat na vále zadělanou prdelkou posazenou na něm.

Poté házejte jednotlivé knedlíky do vroucí vody a vařte 8 minut. Poté knedlíky vylovte a nezapomeňte je propíchat, aby se z nich mohla odpářit pára. Jinak se vám srazí!

Můj osobní tip na podávání je s rozpušteným máslem, skořicovým cukrem a tvarohem smíchaným s moučkovým cukrem a trochou mléka (aby to bylo hladší).

Užívejte také ovocné sezóny a dobrou chuť, pupíci!