Půvab švestkových šátečků s domácím pudingem spočívá v jejich jednoduché přípravě a parádní kombinaci ovocno-skořicové chuti s vanilkově ovoněným domácím pudingem.

Pečení sladkých věcí nepatří u paní Čuby zrovna k nejpopulárnější m kuchyňským činnostem a spíše jí k tomu dokope nějaká očekávaná návštěva či smutně mrkající Čubí muž. Nicméně zrovna u těchto šátečků se švestkami to pro ni není taková tortura a připravuje je ráda a s úsměvem na rtu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Švestkové šátečky s domácím pudingem

Ingredience

Množství: Cca 12 - 15 šátečků

1 listové těsto
10-15 švestek
2 lžičky cukru moučka
Mletá skořice
1 celé vejce na potření

Na puding:
½ l mléka
100 g cukru krystal
80g hladké mouky
Vanilka (nebo vanilkový extrakt či cukr)
3 žloutky


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 55 minut

Ještě než začnete s přípravou pudingu a švestek, tak si vyndejte listové těsto z lednice, ať hezky povolí a dá se pak v pohodě rozválet.

Inu pokračujte s domácím pudingem. Jeho příprava je více než jednoduchá. Do hrnce si nalejte polovinu mléka a rozmíchejte v něm mouku, cukr krystal a přihoďte vanilku (v jakékoliv podobě) a žloutky. Slaďte podle své vlastí chuti a potřeby. Dolejte zbytek mléka a na mírném ohni směs za stálého míchání metličkou přiveďte do varu.  Puding si teď nechte někde stydnout na straně mimo rozpálenou plotýnku.

Zapněte roubu a nechte ji vytápět na 200 °C.

Teď je čas na omytí, odpeckování a nakostičkování švestiček, které pak ještě prosypeme skořicí a moučkovým cukrem (opět podle chuti).

V tuhle chvíli přichází čas válení – tím není myšlen odpočinek na gauči, ale válení listového těsta, které si vezměte a rozválejte asi na 3-4 mm plát, který si nakrájejte na větší čtverce (cca 10 cm).

Pak už jen do každého čtverce dáte lžíci pudingu, na něj lžíci švestek a jednotlivé cípky k sobě pevně přitisknete, aby se šáteček neotvíral  (no, já popravdě vždycky dost bojuju a stejně se mi pak hodně šátků otevře).

Když už jsou všechny čtverečky našátkované  (snad vás to moc nevysílilo…mě to poprvé dost zdeptalo), potřete je rozmašlovaným vajíčkem a strčte to celé do trouby.

Vytahujte ven, když jsou šátečky zlatavé, ideláně zavřené, nebo jen tak cudně pootevřené. Pokud se vám otevřou jak posmrkané kapesníky, tak si z toho nic nedělejte. Chuti jim to neubere a učený z nebe nespadl.

Paní Čuba